Kategorie

środa, 25 marca 2015

Wegańska tarta z masłem orzechowym i czekoladą (bez cukru)

Taaaaka rozpusta <3 Masło orzechowe i czekolada - związek idealny (pamiętacie struclę i pralinki?). Tyle szczęścia, tłuszczu i kalorii w jednej tarcie <3 Zasłodzenie totalne i to po jednym kawałku! Myślę, że nie muszę jej dłużej reklamować, prawda? Składniki nadzienia mówią same za siebie ;)

Wegańska tarta z masłem orzechowym i czekoladą (bez cukru)



Składniki:

Spód:

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 2 łyżki ksylitolu zmielonego na puder
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • szczypta soli
Masa:
  • 4 duuuuuże łyżki masła orzechowego
  • 150 g gorzkiej czekolady bez cukru + 2 łyżki płynnego słodzidła (wersja wegańska) lub 150 g mlecznej czekolady (wersja niewegańska)
  • garść orzeszków ziemnych



Do roboty!

Składniki na spód zagniatamy. Ciastem wylepiamy foremkę, pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, mieszamy z masłem orzechowym. Masę wylewamy na wystudzony spód, posypujemy orzeszkami. Odstawiamy do stężenia nadzienia. Smacznego! :)


6 komentarzy:

  1. Kooocham masło orzechowe! Ta tarta jest tworzona dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. o mamo! obłędna tarta!! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Matko Boska Orzechowa! <3 Musieli by mnie przywiązać do krzesła i karmić, bo sama zjadłabym wszystko :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda ekstra! Tylko nie mam mąki orkiszowej, czym zastąpić?

    OdpowiedzUsuń