Kategorie

wtorek, 6 stycznia 2015

Twaróg z nerkowców

Cudowności, moi drodzy! Naturalnie słodki, niesamowicie delikatny, tłuściutki. Rozpłynąć się można. Pierdylion razy lepszy od białego, krowiego sera. Można go kroić i rozsmarować na kanapce. Obłędnie smakuje z makaronem, ksylitolem i cynamonem (zmodyfikowane wspomnienie z dzieciństwa ;) Zakochałam się bez pamięci. Userowienie delikatności <3



Twaróg z nerkowców









Składniki:
  • 2/3 szklanki nerkowców
  • litr wody
  • 2 łyżki octu jabłkowego (ostatnio używałam zwykłego, też dał radę)


Do roboty!

Nerkowce zalewamy gorąca wodą na ok. godzinę. Kiedy zmiękną, blendujemy (razem z wodą) do uzyskania gładkiego mleka. Jeśli w mleku są jakiekolwiek kawałki orzechów, zagotowujemy je i jeszcze raz blendujemy. Mleko wlewamy do garnka, zagotowujemy. Kiedy zacznie wrzeć, wlewamy ocet, mieszamy i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty. Białko powinno się ściąć tworząc małe grudki oddzielające się od serwatki. Mleko przelewamy przez sitko wyłożone tetrą. Łapiemy za rogi tetry, związujemy i podwieszamy np. na klamce, żeby ser mógł swobodnie obciekać (na dole, pod serem ustawiamy garnek, albo miskę, żeby nie stać się niezbyt zadowolonym posiadaczem serwatkowej kałuży). Ser zostawiamy na noc, żeby swobodnie tężał sobie pod swoim własnym ciężarem. Smacznego! :)



Na zdjęciu powyżej widać naszą konstrukcję, która solidnie trzymała się dzięki wsparciu uchwytu na ręcznik papierowy. Brawa dla niego! ;)




21 komentarzy:

  1. wczoraj jadłam twarożek z nerkowców na słodko, a widząc ten już wiem, że wykorzystam chętnie przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Serów domowych nigdy za wiele!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. To da się kroić? Próbowałaś to smażyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Da się kroić :) Nie próbowałam. Jest delikatny, ale myślę, że w głębokim tłuszczu bez problemu można by go usmażyć :)

      Usuń
  4. A gdyby tak dodac cytryny... To by ona zepsula proces twarogu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest sznasa, że wyjdzie, w końcu tofu też często zakwasza się cytryną. Bałabym się tylko, ze może być trochę za słaba. Zawsze mozesz spróbować, jeśli nie zauważysz żadnych zmian w mleku, ser nie zacznie się oddzielać, to po prostu dodaj ocet. ;)

      Usuń
  5. to mój przepis na nowy rok :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda bosko,jak tylko dorwę nerkowce w dobrej cenie-robię.niedawno robiłam coś podobnego z migdałów,ale tam odcedzałam je i mleko zakwaszałam cytryną i jednak ser wyszedł za kwaśny mimo przepłukiwania czystą wodą. patent z nerkowcami wydaje się lepszy bo miksują się na krem więc i sera wychodzi pewnie więcej niż z migdałów. a jeśli chodzi o smak to pewnie jeszcze lepsze by wyszło jakby porządnie sfermentować i potem koagulować białko,tylko to juz bardziej czasochłonna i ryzykowna wersja,ale może kiedyś :) tak czy inaczej dam znać jak wyszło,mam nadzieje,że wyjdzie pyszne bo pragnę pysznego sernika,tofurnik niestety jak bym nie kombinowała zawsze mi lekko zajeżdża soją przez nie daje się w pełni delektować nim.

    OdpowiedzUsuń
  7. Można dodać do smaku płatki drożdżowe i przyprawy do gotującego się mleka?

    OdpowiedzUsuń
  8. Dodałabym już podczas blendowania. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. testowałam kwas mlekowy do zakwaszenia tofu,rewelacja,do twarożku nada się jeszcze bardziej,polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam! Czy z tego twarogu po jego przygotowaniu według przepisu, można upiec sernik..? zmielić go tak jak zwykły zwierzęcy twaróg...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można! wyszedł mi najlepszy wege sernik w życiu,smakuje identycznie jak z krowiego sera-z dodatkiem mleka koko i kaszy jaglanej dla konsystencji. Jedyna zmiana jakiej dokonałam,a jest moim zdaniem istotna,użyłam zamiast octu kwasu mlekowego, dzięki czemu masa smakowała i pachniała autentycznie sernikowo,bardzo polecam,żaden tofurnik czy jagielnik mu nie dorównuje :)

      Usuń
    2. moge prosic przepis na ten sernik????!!! :)

      Usuń
  11. Jest delikatniejszy niż zwykły twaróg, nie trzeba go mielić. Nie próbowałam piec sernika. :) myślę, że nie byłoby problemu, ale nie wychodzi go tak dużo. Może lepiej jakiś mały sernik na zimno? Wtedy należałoby ściąć masę agarem. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za odpowiedź.. spróbuje zrobić jednak ten pieczony sernik, ale z większej ilości twarogu z nerkowców... ;)

      Usuń
  12. Mam pytanie, być może niemądre, ale kto pyta nie błądzi. Do wykonania twarogu potrzeba (słownie) dwie trzecie szklanki orzechów, czy 2 lub 3 pełne szklanki. Spotkałam się z różnym sposobem opisywania, więc wolę być pewna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dwie trzecie szklanki. Pozdrawiam! :)

      Usuń
  13. Wow! Nigdy bym nie pomyślała że można zrobić twaróg z orzechów! Jestem naprawdę pozytywnie zaskoczona... :)))

    OdpowiedzUsuń
  14. niestety, po dolaniu octu - nie oddzielił się serek od serwatki :(

    OdpowiedzUsuń