Przepis znalazłam na Jadłonomii, gdzie nie bez powodu nazywa się ciastem ratunkowym. Jest to najszybsze i najprostsze ciasto jakie piekłam. Idealna propozycja, kiedy nie mamy czasu i/lub ochoty na wymyśle pieczenie. Zrobicie je przy użyciu minimalnego nakładu pracy i składników, które są w praktycznie każdej kuchni. Co więcej, za każdym razem możemy użyć innych dodatków, które dodadzą charakteru, np. orzechów, czekolady, żurawiny. To proste czekoladowe ciasto jest świetną bazą do kombinowania. Tym razem podkręciłam smak korzenną herbatą i pomarańczą. Jest pyszne, rozpływa się w ustach, no i ten kolor! (ciasto naprawdę jest czarne ;)
Wegańskie ciasto czekoladowo-pomarańczowe bez cukru
Składniki:
Ciasto:
- szklanka mąki orkiszowej
- 1/3 szklanki dobrej jakości kakao
- 6 łyżek ksylitolu
- 1,5 łyżeczki sody
- 1,5 łyżki ulubionej herbaty, zmielonej na pył i zlanej 1/2 szklanki gorącej wody (użyłam takiej) lub po prostu pól szklanki wody/mleka roślinnego
- sok z jednej pomarańczy
- skórka starta z jednej sparzonej pomarańczy
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
Polewa:
- 50 g czekolady bez cukru
- łyżka oleju kokosowego
Do roboty!
Suche składniki mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej. Zawartość drugiej miski wlewamy do mącznej mieszanki. Całość mieszamy. Ciasto przelewamy do silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki (użyłam silikonowej i wymiarach 18x19). Pieczemy 20-25 minut (do suchego patyczka ;) w 200 stopniach.
Czekoladę i olej roztapiamy w kąpieli wodnej. Mieszamy i polewamy wystudzone ciasto. Smacznego!
Organizator: WEGANON
nie mogę patrzeć na to ciasto, bo od razu się oblizuję i bym do kuchni pobiegła by je upiec, gdybym tylko miała teraz wszystkie składniki! obłędne :)
OdpowiedzUsuńmocno czekoladowe- idealne dla każdego miłośnika czekolady! :)
OdpowiedzUsuńAleż musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńKolor ma fenomenalny! Już dla niego warto to ciacho upiec :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam i jest przepyszne!
OdpowiedzUsuń