Kategorie

środa, 15 października 2014

Budyń na przeziębienie

Był już przepis na kakao na przeziębienie oraz na kulki mocy. Teraz pora na budyń! Absolutnie pyszny i szybko stawiający na nogi. Efekt jest naprawdę błyskawiczny. Przez tydzień nie było nas w domu, wróciliśmy, a tu infekcja - wszyscy chorzy. Małecka znowu podłapała katar. Po jednodniowej kuracji budyniowej (w sumie to budyniowo-manukowej ;) po katarze nie było śladu. Bardzo polecam, nie tylko podczas walki z choróbskiem. :)

Kurkuma - ma działanie przeciwzapalne, obniża gorączkę, jest naturalnym antybiotykiem
Imbir - działa przeciwzapalnie i rozgrzewająco
Kasza jaglana - usuwa nadmiar wilgoci (śluzu) z organizmu, rozgrzewa
Cynamon - zabija bakterie chorobotwórcze, obniża gorączkę, ma działanie przeciwzapalne
Lipa - posiada właściwości przeciwzapalne i osłaniające, działa napotnie 


Budyń na przeziębienie



Składniki:
  • 2 torebki lub 2 łyżki suszonej lipy
  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 6 łyżek ksylitolu
  • 3 łyżki dobrej jakości kakao




Do roboty!

Lipę zalewamy litrem wrzątku, odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie torebki wyławiamy, jeśli użyliśmy suszonej lipy, całość musimy przecedzić przez sitko. Wywar przelewamy do garnka, zagotowujemy. Dodajemy jaglankę i gotujemy pod przykryciem, aż kasza "wypije" całą wodę. Do ugotowanej jaglanki dolewamy szklankę wody i blendujemy. Dodajemy przyprawy, ksylitol, kakao i jeszcze raz blendujemy na jak najbardziej gładką masę. Konsystencja powinna przypominać budyń, w razie potrzeby dolewamy trochę wody. Gotowy budyń stawiamy na gazie/płytce i jeszcze raz zagotowujemy Smacznego!



9 komentarzy:

  1. świetnie wygląda! bardzo lubię kremy z jaglanej, ale te to chyba, by podbił moje podniebienie! te smaki zachwycają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Leczniczy budyń... W dzisiejszych czasach dzieci to dobrze mają... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wierzylam, ze budyn moze zdzialac takie cuda! Dwojka dzieci grypa, meza tez cos bralo, dwa dni budyniu i kakalka, wszystkich postawilo na nogi. Po co komu antybiotyki jak jest natura!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super wygląda!
    Ja ostatnio miałam czekoladowy krem jaglany! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, w przepisie jest napisane, że do ugotowanej jaglanki dodajemy "szklankę" :) rozumiem, że jakiegoś płynu ?

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo chętnie wypróbuję! smakowite!:)

    OdpowiedzUsuń