Taaaaka rozpusta <3 Masło orzechowe i czekolada - związek idealny (pamiętacie struclę i pralinki?). Tyle szczęścia, tłuszczu i kalorii w jednej tarcie <3 Zasłodzenie totalne i to po jednym kawałku! Myślę, że nie muszę jej dłużej reklamować, prawda? Składniki nadzienia mówią same za siebie ;)
Wegańska tarta z masłem orzechowym i czekoladą (bez cukru)
Spód:
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej
- 2 łyżki ksylitolu zmielonego na puder
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1/4 szklanki zimnej wody
- szczypta soli
Masa:
- 4 duuuuuże łyżki masła orzechowego
- 150 g gorzkiej czekolady bez cukru + 2 łyżki płynnego słodzidła (wersja wegańska) lub 150 g mlecznej czekolady (wersja niewegańska)
- garść orzeszków ziemnych
Składniki na spód zagniatamy. Ciastem wylepiamy foremkę, pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, mieszamy z masłem orzechowym. Masę wylewamy na wystudzony spód, posypujemy orzeszkami. Odstawiamy do stężenia nadzienia. Smacznego! :)
Kooocham masło orzechowe! Ta tarta jest tworzona dla mnie :D
OdpowiedzUsuńo mamo! obłędna tarta!! <3
OdpowiedzUsuńMatko Boska Orzechowa! <3 Musieli by mnie przywiązać do krzesła i karmić, bo sama zjadłabym wszystko :D
OdpowiedzUsuńCzysty obłęd! :)
OdpowiedzUsuńWygląda ekstra! Tylko nie mam mąki orkiszowej, czym zastąpić?
OdpowiedzUsuńZwykłą ;)
OdpowiedzUsuń