Kategorie

czwartek, 26 marca 2015

Wegańska babka daktylowa bez cukru

Babka, która została upieczona z myślą o konkursie zorganizowanym przez Wegańską babeczkę. W końcu jakie inne ciasto, jak nie wegańską babkę, mogłabym z tej okazji przygotować? ;) Ciasto standardowo nie zawiera cukru, ale, ale, ale...! Nie znajdziemy w nim również ksylitolu lub innego wymyślnego słodzidła. Cała słodycz pochodzi z łatwo dostępnych daktyli. Nie ukrywam, że trochę przerażają mnie daktylowe wypieki, które grożą gliniastą konsystencją. Tym razem się udało, babka jest wilgotna, ale nie przypomina plasteliny. Jest słodka, intensywnie czekoladowa z karmelowym aromatem daktyli i chrupiącymi orzechami. Na drugi dzień nie traci na świeżości, dlatego spokojnie można przygotować ją wcześniej :) 

Wegańska babka daktylowa bez cukru


Składniki:


Babka:
  • 4 szklanki daktyli + 1 szklanka wody
  • 3 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych
Polewa:
  • garść posiekanych orzechów laskowych
  • 50 g gorzkiej czekolady bez cukru
  • łyżka mleka roślinnego


Do roboty!

Daktyle zalewamy szklanką wody i gotujemy do momentu aż cały płyn odparuje. Kiedy ostygną, dolewamy do nich pozostałe trzy szklanki wody oraz olej i blendujemy na gładką masę. W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki. Daktylową masę wlewamy do miski/garnka z mąką, mieszamy. Ciasto wlewamy do silikonowej lub wysmarowanej olejem formy. Pieczemy przez godzinę w 180 stopniach. Następnie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto nie jest jeszcze trochę płynne. Jeśli patyczek jest mocno oblepiony, studzimy babkę w wyłączonym piekarniku.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko, mieszamy. Polewą oblewamy wystudzoną babkę. Zanim czekolada zastygnie, posypujemy ją posiekanymi orzechami. Smacznego!


Wiem, trochę nieudany ten biały talerzyk. ;)





3 komentarze:

  1. po prostu idealna! już mam przepis na babkę, która chyba zagości na moim wielkanocnym stole, dzięki! :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham wszystko, co daktylowe! <3 Genialny przepis! Wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, ależ ona wspaniale wygląda... :)

    OdpowiedzUsuń