Kategorie

środa, 13 maja 2015

Lody laskowo-daktylowe

Lody laskowe robiłam już rok temu. Ta wersja również nie wymaga wielkiego nakładu pracy i przetworzonych składników. Potrzebujemy tylko mleka laskowego , daktyli i kakao. Lody są delikatne, lekkie i ... sorbetowe? Nie wiem, czy jest to dobre określenie, bo sorbety kojarzą mi się z owocami. Jednak bliżej im właśnie do delikatnego sorbetu niż do ciężkich, tłustych lodów. Do podania przygotowałam karmelizowane w syropie z agawy orzechy laskowe. Chrupiące, oblepione ciągnącym syropem i niezwykle aromatyczne. Niestety nie są surowe, dlatego w wersji witariańskiej zrezygnujcie z tego dodatku ;)

Lody laskowo-daktylowe

Składniki:


  • litr mleka z orzechów laskowych
  • 1,5 szklanki daktyli bez pestek
  • 3 łyżki kakao (jesli lody mają być witariańskie, używamy surowego kakao)
Dodatkowo:
  • garść posiekanych orzechów laksowych
  • 2 łyżki syropu z agawy




Do roboty!

Jeśli daktyle są siarkowane, zalewamy je woda na 15 minut, po czym odlewamy płyn. Odsączone daktyle blendujemy z mlekiem i kakao. Z kolei, jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczami bezsyfnych owoców, zalejcie je mlekiem, odstawcie na kwadrans, a nastepnie zblendujecie z kakao (nie odlewajcie mleka). Masę kręcimy w maszynie do lodów przez 30 minut, nastepnie przelewamy do pojemnika i mrozimy. Lody można zrobić bez maszyny, masę należy przetransportować do zamrażarki i miksować co kilkanaście minut przez pierwsze dwie godziny. 
Na rozgrzaną patelnię wlewamy syrop z agawy. Dodajemy posiekane orzechy i chwilę "smażymy", cały czas mieszając. Po ok. dwóch minutach orzeszki przekładamy do miseczki. Posypujemy nimi gotowe lody. Smacznego!



3 komentarze:

  1. i jak tu nie pokochać tak cudownych lodów?! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiały smakować niezwykle intensywnie, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już sobie wyobrażam jakie są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń