Wegańskie muffinki z ananasem bez cukru
Składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego/słonecznikowego
- 1/2 szklanki płynnego słodu (użyłam miodu z mniszka)
- szklanka mleka roślinnego (użyłam owsianego)
- skórka starta ze sparzonej cytryny
- sok z połowy cytryny
- 1/3 obranego i pokrojonego na kawałki ananasa
Do roboty!
Suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Sok z cytryny wlewamy do mleka, odstawiamy na chwilę. Do zakwaszonego mleka wlewamy słód i olej, mieszamy i łączymy z suchymi składnikami. Do ciasta dodajemy pokrojonego ananasa, mieszamy. Masę wlewamy do 3/4 wysokości papilotek lub foremek silikonowych na muffinki. Pieczemy 20 minut (do suchego patyczka) w 200 stopniach. Smacznego!
świetne muffinki, idealne na małe co nieco :)
OdpowiedzUsuń"Miód" z mniszka lekarskiego przygotowuje się z użyciem ogromnej ilości cukru. Te muffiny nie są więc "bez cukru".
OdpowiedzUsuń