Zimowy sernik bez cukru na czekoladowym spodzie bez mąki
Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka (białka i żółtka osobno)
- 6 łyżek ksylitolu zmielonego na puder
- 45 g dobrej jakości kakao
- skórka starta z pomarańczy
- 7 zmielonych goździków
Warstwa serowa:
- 500 g białego sera (raz używałam sera w kostce, innym razem z wiaderka ;)
- 100 g masła
- 5 łyżek ksylitolu
- 2 duże jajka (lub 3 małe)
- 25 g kaszy manny
- łyżka mąki ziemniaczanej
Ponadto:
- mały słoiczek powideł śliwkowych (użyłam dżemu śliwkowego z amaretto)
- 60 g czekolady mlecznej bez cukru
- łyżka oleju kokosowego lub masła
- łyżeczka cynamonu
Do roboty!
Zaczynamy od warstwy serowej. Masło ucieramy z ksylitolem do uzyskania puszystej masy, dodajemy żółtka i miksujemy. Stopniowo dodajemy ser, ciągle miksując (jeśli używamy twarogu, a nie chce nam się go mielić, ser dodajemy po łyżce, za każdym razem porządnie blendując masę "żyrafą", żeby pozbyć się ewentualnych grudek). Dodajemy kaszę i make ziemniaczaną, miksujemy. W drugim garnku ubijamy białka. Kiedy będą sztywne, dodajemy je po łyżce do serowej masy, za każdym razem delikatnie mieszając. Ciasto przelewamy do silikonowej formy (inną wykładamy papierem do pieczenia) i pieczemy przez godzinę w 170 stopniach (jeśli użyliśmy twarogu, a nie sera na sernik, pieczemy ok. 40 minut). Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku. Odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Kiedy sernik stężeje, zabieramy się za ciasto. Żółtka ucieramy z ksylitolowym pudrem na puszystą masę. Dodajemy zmielone goździki, skórkę startą z pomarańczy i przesiane kakao, miksujemy. W osobnym garnku ubijamy białka. Kiedy będą sztywne, dodajemy je po łyżce do kakaowej masy, za każdym razem porządnie i delikatnie mieszając, aż białka połączą się z ciastem. Pieczemy w formie silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia przez 40 minut w 180 stopniach.
Upieczone i wystudzone ciasto kakaowe smarujemy powidłami na które kładziemy sernik. Całość smarujemy polewą zrobioną z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady, masła/oleju koko i cynamonu. Smacznego!
świetny sernik!
OdpowiedzUsuńWybieram się jutro w odwiedziny do babci i upiekę ten sernik, bo ciasto ma być zdrowe, bez cukru, bez mąki. Myślę, że się wszystko uda i będzie tak samo wspaniałe jak u Ciebie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńW takim razie trzymam kciuki! Koniecznie daj znać jak wyszedł! :) pozdrawiam! :)
UsuńSerniczek świetny, nie jest słodki, wyjątkowy smak, trochę się rozjeżdżał, ale ogólnie wszyscy byli zadowoleni ;)
Usuń