Kategorie

środa, 11 lutego 2015

Wegańska wuzetka bez cukru

Wuzetka bez cukru jest najpopularniejszym przepisem na blogu. Uwielbiam to ciasto, zawsze wychodzi, poza tym trafia w prawie każde gusta. Postanowiłam zweganizować ten przepis ;) Może nie jest on jeszcze ideałem (ciasto na drugi dzień zaczyna delikatnie barwić krem na różowo), jednak mimo wszystko jestem zadowolona. Ciasto za sprawa buraka jest wilgotne, krem 
łatwo się ubija. Polecam stęsknionym fanom tradycyjnych ciast. ;)

P.S. W tym tygodniu w Lidlu trwa akcja azjatycka, podczas której możemy dostać mleko kokosowe po normalnej cenie (niecała piątka ;). Z kolei od jutra w Tesco -30 procent na produkty Polsoi. Wyczuwam bigos i ciasta z kremem :D


Wegańska wuzetka bez cukru



Składniki:

Ciasto:
  • 1/3 szklanki puree z buraka
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki mleka roślinnego
  • 1/2 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
  • gęsta część z 1,5 puszki (chłodzonego przez co najmniej 24 godziny) mleka kokosowego 
  • 2 łyżki ksylitolu zmielonego na puder
Polewa:
  • 50 g gorzkiej czekolady bez cukru (używam z Wawela, dostępna w Netto)
  • łyżka oleju kokosowego


Do roboty!
Zaczynamy od upieczenia ciasta. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wylewamy do formy o wymiarach 18x19 (silikonowej, albo wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy do suchego patyczka (ok. 20-30 minut) w 200 stopniach. Gorące ciasto przekrawamy wzdłuż ostrym nożem (najlepszy będzie taki do chleba, z ostrymi ząbkami), a następnie studzimy. 
Mleko kokosowe ubijamy z ksylitolem na gesty krem, którym smarujemy jeden blat wystudzonego ciasta (możemy zostawić trochę kremu do ozdoby wierzchu ;). Warstwę ciasta z kremem przykrywamy drugim kawałkiem. Czekoladę i olej roztapiamy w kąpieli wodnej. Polewa smarujemy wierzch ciasta. Jeśli zostawiliśmy trochę kremu, możemy przecisnąć go przez rękaw cukierniczy i ozdobić nim ciasto. A jeśli tak jak ja, nie posiadacie takich wynalazków, możecie użyć jednorazówki z odciętym rogiem :) Smacznego!


Walentynkowe menu
WEGAŃSKIE ŁAKOCIE

6 komentarzy:

  1. wow! to ciasto koniecznie muszę zrobić przy jakieś okazji - od razu je pokochałam gdy zobaczyłam składniki na krem i buraka w cieście - super! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niczym pełnowartościowa wersja! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada super. Mleko wlasnie wlozylam do lodowki wiec dopiero jutro zabiore sie za robienie ciacha. Tylko co to znaczy "gesta czesc mleka z 1,5 puszki", ile tego mleka ostatecznie wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiem ile dokładnie jest tej gęstej "śmietanki". Użyłam gestej cześci z jednej całej puszki i jednej napoczętej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok, wyprobuje i dam znac jak wyjdzie ;)

      Usuń