Kategorie

niedziela, 15 lutego 2015

Mleko kokosowe

Ostatnio zostałam poproszona o przepisy na tanie, domowe mleka roślinne. Mówisz - masz! ;) Na pierwszy ogień idzie mleko kokosowe, które jest banalnie proste w przygotowaniu. Mleko jest bardzo aromatyczne, intensywnie kokosowe. Świetnie sprawdzi się w wypiekach, choć ja wolę je w wersji wytrawnej, np. jako dodatek do curry ;)

Mleko kokosowe




Składniki:
  • 1 litr wody
  • 150 g wiórków kokosowych
  • daktyl, łyżeczka ksylitolu lub innego słodu







Do roboty!

Soyabella

Jeśli nasze wiórki są siarkowane, zalewamy je na 15 minut wodą (ponad poziom), następnie wodę odlewamy. Przekładamy je do pojemniczka z dziurkami  z napisem "rice milk", ew. dodajemy słodzidło, następnie przykręcamy do modułu z ostrzami. Do głównego zbiornika wlewamy 4 szklanki wody, włączamy tryb "mill" (mielimy 3 razy).

W przypadku wiórków niesiarkowanych, zalewamy je szklanką wody, której nie odlewamy. Wiórki wkładamy do pojemniczka-sitka, a do dużego zbiornika wlewamy wodę z namaczania i pozostałe 3 szklanki płynu (jeśli woda nie sięga do kreseczki wyznaczającej minimalny poziom, dolewamy trochę płynu ;). Reszta czynności pozostaje bez zmian. :)

Blender

Tak jak w przypadku Soyabelli, wiórki namaczamy. Z siarkowanych odlewamy wodę, z niesiarkowanych - nie. :) Do kielicha blendera wkładamy wiórki i słodzidło. Wlewamy dwie szklanki wody (jeśli wiórki były niesiarkowane, używamy też wody z namaczania). Blendujemy. Mleko przelewamy przez gazę lub tetrę. Pulpę ponownie umieszczamy w blenderze, zalewamy kolejnymi dwiema szklankami płynu i znowu blendujemy, a następnie odciskamy. Smacznego! 






3 komentarze:

  1. Dziękuję za przepis, właśnie zakupiłam Soyabellę i chętnie wypróbuję Twoje przepisy do niej :-) Mam prośbę... Poprawiłabyś kategorię Mleko w Napojach? Nie pojawia się żaden przepis w tej kategorii. Gdyby była wyszukiwarka, archiwum albo kategoria Soyabella to też korzystałoby mi się dużo łatwiej - bo teraz muszę za każdym razem cofać się przez wszystkie wpisy by znaleźć to co mnie interesuje :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, że zwróciłaś na to uwagę! Okazało się, że źle tagowałam ;) Już poprawiłam :) Na razie podam Ci linki do pozostałych przepisów z wykorzystaniem Soyabelki, a wieczorem powinna pojawić się tutaj wyszukiwarka. Pozdrawiam! :)
      http://taste--me.blogspot.com/2014/11/maso-orzechowe.html
      http://taste--me.blogspot.com/2015/02/maso-z-nerkowcow.html
      http://taste--me.blogspot.com/2015/02/smietana-sonecznikowa.html
      http://taste--me.blogspot.com/2014/12/smietana-z-nerkowcow.html

      Usuń
  2. 150g wiórków (wcześniej namoczonych) ledwo wchodfzi do nakładki. Na pewno 150 g, na raz?;)

    OdpowiedzUsuń