Mleko arachidowe
Składniki:
- 3/4 szklanki orzeszków arachidowych (ziemnych ;), bez łupinek, łusek, soli i oleju
- litr wody
- szczypta soli, odrobina słodzidła (u mnie łyżeczka ksylitolu, równie dobrze można użyć daktyli, miodu lub innego płynnego słodu ;)
Do roboty!
Soyabella
Orzechy moczymy w szklance wody przez 30 minut. Namoczone umieszczamy w sitku z napisem "soy milk", słodzimy, solimy i przykręcamy do modułu z ostrzami. Do Soyabelki wlewamy wodę z moczenia orzechów i pozostałe 3 szklanki wody. Mielimy 3 razy używając opcji "mill".
Blender
Orzechy moczymy w szklance wody przez 30 minut. Namoczone umieszczamy w kielichu blendera, wlewamy wodę z moczenia,dodatkową szklankę płynu słód i sól. Blendujemy do uzyskania mlecznej konsystencji. Mleko przelewamy przez tetrę do słoika lub innego naczynia, pozostałą pulpę odciskamy i ponownie wkładamy do blendera. Orzechowe resztki zalewamy resztą wody i powtarzamy wszystkie czynności blendowanie, przelewanie, wyciskanie ;) Smacznego!
Nigdy jeszcze nie robiłam mleka arachidowego. Po przeczytaniu Twojego posta, wiem, że na pewno je zrobię. Już czuję jego smak :)
OdpowiedzUsuń