Kategorie

wtorek, 16 sierpnia 2016

Wegańskie babeczki z malinami

Znowu maliny. ;) Tym razem upchnęłam je do najprostszych bananowych babeczek (znacie je już z tego przepisu). :)


Wegańskie babeczki z malinami


Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 1/4 szklanki mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
  • 1/4 szklanki oleju 
  • 2 średnie banany
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek ksylitolu
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki malin
  • ew. kilka łyżek płatków migdałów

Do roboty!

Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy mleko i olej, mieszamy. Mąkę, ksylitol, proszek do pieczeni i sól wsypujemy do miski. Wlewamy bananową miksturę, mieszamy. Dodajemy maliny, delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do foremek, posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka), uważając, żeby nie przypalić płatków (pierwsze 15 minut piekłam na dolnej półce, potem przeniosłam babeczki wyżej, ciągle od nich zaglądając). Studzimy. Smacznego!






5 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo smacznie :) Maliny są pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam te babeczki po raz drugi i tym razem zupełnie nie wyszły - totalny zakalec, nie urosły ani trochę. Wszystko jak w przepisie. Nie daje mi spokoju, co mogło się wydarzyć???? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super babeczki, ja ostatnio robiłam z borówkami i też wyszły pyszne

    OdpowiedzUsuń