Kategorie

poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Lemoniada malinowo-imbirowa

Wrócilim. Blade i grubsze - bo deszcz i wegańskie pierogi. :D Jak pewnie wiecie (bo piszę o tym co roku ;) ), mam to szczęście, że pod moim oknem, na ogródku rośnie pierdylion malin. Przerabiać trzeba, pomysłów brak, na pieczenie nie ma czasu, ilość nie do przejedzenia - kombinujemy więc. :) Tym razem lemoniada/woda smakowa z malinami i imbirem. Najlepsza po nocnym leżakowaniu w lodówce - cudnie się wtedy różowi. :)

Lemoniada malinowo-imbirowa



Składniki:
  • litr wody mineralnej lub przegotowanej i schłodzonej
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 5 cm imbiru
  • szklanka malin
  • pół cytryny
  • 4 łyżki miodu lub syropu z agawy

Do roboty!

Imbir obieramy, kroimy w plastry, wrzucamy do wysokiego naczynia, zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 5 minut. Dodajemy maliny, słód (jeśli używamy miodu, dodajemy go, kiedy imbirowy napar porządnie przestygnie), mieszamy, dolewamy chłodną przegotowaną/mineralną wodę. Odstawiamy na co najmniej godzinę. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz