Wegańskie babeczki z malinami
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 i 1/4 szklanki mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
- 1/4 szklanki oleju
- 2 średnie banany
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek ksylitolu
- szczypta soli
- 1,5 szklanki malin
- ew. kilka łyżek płatków migdałów
Do roboty!
Banany
rozgniatamy widelcem, dodajemy mleko i olej, mieszamy. Mąkę, ksylitol,
proszek do pieczeni i sól wsypujemy do miski. Wlewamy bananową
miksturę, mieszamy. Dodajemy maliny, delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do foremek, posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka), uważając, żeby nie przypalić płatków (pierwsze 15 minut piekłam na dolnej półce, potem przeniosłam babeczki wyżej, ciągle od nich zaglądając). Studzimy. Smacznego!
Wyglądają bardzo smacznie :) Maliny są pycha!
OdpowiedzUsuńPoproszę jedną! :)
OdpowiedzUsuńPyszne!
OdpowiedzUsuńRobiłam te babeczki po raz drugi i tym razem zupełnie nie wyszły - totalny zakalec, nie urosły ani trochę. Wszystko jak w przepisie. Nie daje mi spokoju, co mogło się wydarzyć???? :)
OdpowiedzUsuńSuper babeczki, ja ostatnio robiłam z borówkami i też wyszły pyszne
OdpowiedzUsuń