Wegańskie babeczki zebry
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 i 1/4 szklanki mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
- 1/4 szklanki oleju
- 2 średnie banany
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka sody
- 5 łyżek ksylitolu
- szczypta soli
- 2 łyżki mąki + 2 łyżki kakao
Do roboty!
Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy mleko i olej, mieszamy. Mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia, sodę i sól wsypujemy do miski. Wlewamy bananową miksturę, mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej dodatkowe 2 łyżki mąki. Ciasto wlewamy do foremek (użyłam silikonowych) - raz jasne, raz ciemne. Tak, żeby powstał jasno-ciemny wzór. :) Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz