Sałatka ziemniaczana ze szparagami i młodą kapustą
Składniki:
- 5 ziemniaków
- 500 g białych szparagów
- 1/2 szklanki mrożonego groszku (można użyć konserwowego z puszki)
- 1/2 główki młodej kapusty
- 2 szklanki wody
- 4 łyżki posiekanego koperku
- 3 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki oliwy
- sól
- pieprz
Do roboty!
Ziemniaki obieramy, gotujemy na parze (lub normalnie, w wodzie :) ). Szparagi obieramy, ucinamy ewentualne zdrewniałe końcówki, kroimy na ok. 5 cm kawałki. Kapustę kroimy w paski. Szparagi i kapustę przekładamy do garnka, wlewamy 2 szklanki wody, solimy i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dorzucamy mrożony groszek. Kiedy szparagi zmiękną, odlewamy ewentualną wodę, która mogła nie odparować. Do warzyw dodajemy pokrojone w plastry ziemniaki i posiekany koperek. Do oliwy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Miksturą polewamy warzywa. Mieszamy. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz