Wegańskie ciasto ptasie mleczko
Składniki:
Spód:
- 3/4 szklanki mąki
- łyżka ksylitolu
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju
- 4 łyżki mleka roślinnego lub wody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa czekoladowa:
- puszka mleka kokosowego
- 100 g gorzkiej czekolady, minimum 70 procent
- łyżka ksylitolu
- łyżeczka agaru
Warstwa biała:
- puszka mleka kokosowego
- 2 spore łyżki ksylitolu
- łyżka proszku budyniowego waniliowego lub śmietankowego
- 1,5 łyżeczki agaru
Warstwa truskawkowa:
- 300 g truskawek
- 2 łyżki ksylitolu
- 1,5 łyżeczki agaru
Do roboty!
Składniki na spód zagniatamy. Ciastem wylepiamy wysmarowaną tłuszczem foremkę (u mnie tortownica o średnicy 18 cm). Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
Czekoladę , puszkę mleka i ksylitol przekładamy do garnka. Zagotowujemy, ciągle mieszając. Kiedy czekolada się rozpuści, a masa zacznie się gotować, ściągamy garnek z palnika, dodajemy agar i ciągle mieszając gotujemy jeszcze przez dwie minuty (ponownie stawiając na palniku). Masę wylewamy na wystudzony spód.
Z kolejnej puszki mleko odlewamy kilka łyżek, które przelewamy do szklanki. Resztę zagotowujemy z ksylitolem. Do odlanego mleka wsypujemy proszek budyniowy, mieszamy do rozpuszczenia. Budyniowe mleko wlewamy do garnka z resztą płynu. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy agar, postępując tak jak w przypadku warstwy czekoladowej. Białą masę ŁYŻKĄ wlewamy na przestudzoną czekoladowa warstwę tak, żeby nie pękła tężejąca powierzchnia.
Truskawki blendujemy z ksylitolem. Zagotowujemy i postępujemy tak, jak w przypadku wcześniejszych warstw.
Chłodzimy. Smacznego! :)
Tyle pysznych warstw!
OdpowiedzUsuńWyglada wybornie! :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Wygląda bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuń