Kategorie

niedziela, 12 czerwca 2016

Wegańskie ciasto ptasie mleczko

Hit! Jak byłam mała, moja mama robiła trzywarstwowe ciasto "ptasie mleczko" z kilogramem margaryny, toną cukru i żelatyną. Jakiś czas temu postanowiłam zweganizować to wspomnienie. Mleko kokosowe ścięte agarem to najlepsza i najprostsza baza do tego typu kombinacji. Ciasto jest absolutnie obłędne i choć jego wykonanie zajmuje trochę więcej czasu i energii to nie zrażajcie się! Gra jest warta świeczki. ;) 

Wegańskie ciasto ptasie mleczko



Składniki:

Spód:


  • 3/4 szklanki mąki
  • łyżka ksylitolu
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju
  • 4 łyżki mleka roślinnego lub wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa czekoladowa:
  • puszka mleka kokosowego
  • 100 g gorzkiej czekolady, minimum 70 procent
  • łyżka ksylitolu
  • łyżeczka agaru
Warstwa biała:
  • puszka mleka kokosowego
  • 2 spore łyżki ksylitolu
  • łyżka proszku budyniowego waniliowego lub śmietankowego
  • 1,5 łyżeczki agaru
Warstwa truskawkowa:
  • 300 g truskawek
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1,5 łyżeczki agaru

 


Do roboty!

Składniki na spód zagniatamy. Ciastem wylepiamy wysmarowaną tłuszczem foremkę (u mnie tortownica o średnicy 18 cm). Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. 
Czekoladę , puszkę mleka i ksylitol przekładamy do garnka. Zagotowujemy, ciągle mieszając. Kiedy czekolada się rozpuści, a masa zacznie się gotować, ściągamy garnek z palnika, dodajemy agar i ciągle mieszając gotujemy jeszcze przez dwie minuty (ponownie stawiając na palniku). Masę wylewamy na wystudzony spód.
Z kolejnej puszki mleko odlewamy kilka łyżek, które przelewamy do szklanki. Resztę zagotowujemy z ksylitolem. Do odlanego mleka wsypujemy proszek budyniowy, mieszamy do rozpuszczenia. Budyniowe mleko wlewamy do garnka z resztą płynu. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy agar, postępując tak jak w przypadku warstwy czekoladowej. Białą masę ŁYŻKĄ wlewamy na przestudzoną czekoladowa warstwę tak, żeby nie pękła tężejąca powierzchnia.
Truskawki blendujemy z ksylitolem. Zagotowujemy i postępujemy tak, jak w przypadku wcześniejszych warstw.
Chłodzimy. Smacznego! :)



3 komentarze: