P.S. Foremka do tarty z wyjmowanym dnem to jedna z lepszych inwestycji w moim życiu. Nawet mój ukochany silikon się chowa. :D
Wegańskie kruche ciasto z truskawkami
Składniki:
- 2 i 1/3 szklanki mąki (u mnie 1 i 1/3 szklanki orkiszowej, resztą pszennej)
- 6 łyżek ksylitolu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego/słonecznikowego
- łyżka zmielonego siemienia lnianego zalana połową szklanki wrzątku
- szczypta soli
- esencja waniliowa, ziarenka z laski wanilii, cukier waniliowy lub ksylitol aromatyzowany wanilią - cokolwiek waniliowego ;)
- 500 g truskawek + łyżka ksylitolu + łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka kaszy manny lub bułki tartej
Do roboty!
Mąkę, ksylitol, sól, proszek do pieczenia i "coś" waniliowego mieszamy. Dodajemy olej i siemieniowego glutka. Wyrabiamy, formujemy kulkę, chłodzimy.
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek. Przekrawamy na pół, odcedzamy na sitku.
Odrywamy 2/3 schłodzonego ciasta. Ciastem wylepiamy foremkę (użyłam nieprzywierającej foremki do tarty, więc nie smarowałam jej olejem). Podpiekamy 15 minut w 200 stopniach.
Truskawki posypujemy ksylitolem i mąką ziemniaczaną, mieszamy. Podpieczony spód posypujemy kasza manną/bułką tartą. Następnie nakładamy owoce. Resztę ciasta traktujemy jak kruszonkę. Odrywamy małe kawałeczki, którymi posypujemy truskawki. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Studzimy. Smacznego!
Świetny przepis, biorę się za pieczenie :D
OdpowiedzUsuńPytanie tylko czy można siemię lniane zastąpić nasionami chia? Mój młynek odmawia posłuszeństwa :(
Można użyć niezmielonego siemienia. :)
Usuń