Kategorie

czwartek, 16 czerwca 2016

Kokosowe ptasie mleczko z chia i musem mango

Szybko, szybko, bo już po 13, zaraz muszę odebrać Małecką z przedszkola,a jeszcze nie zajrzałam do książek. Wiec bez zbędnych wstępów - kokosowy spód, delikatna kokosowa pianka z chia i słodko-kwaśny mus z mango. Przekonani? :)

 Kokosowe ptasie mleczko z chia i musem mango




Składniki:

Spód:
  • 3/4 szklanki mąki
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 5 łyżek oleju + niecała łyżka do ewentualnego posmarowania foremki
  • 6 łyżek mleka roślinnego lub wody
  • łyżka ksylitolu
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa z chia:
  • 2 puszki mleka kokosowego
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 8 łyżek chia
  • łyżka agaru
  • ew. łyżka likieru kokosowego (użyłam bezalkoholowego)
Mus mango:
  • 2 mango
  • łyżka ksylitolu
  • 1/2 łyżki agaru


Do roboty!

Mleko wlewamy do garnka. Dodajemy ksylitol, chia i likier. Zagotowujemy, odstawiamy na ponad godzinę do lodówki.
Składniki na ciasto zagniatamy. Ciastem wylepiamy wysmarowaną tłuszczem foremkę (u mnie tortownica o średnicy 18 cm). Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Mleko z chia ponownie zagotowujemy. Ściągamy z płytki, dodajemy agar i ciągle mieszając (najlepiej trzepaczka) gotujemy jeszcze przez dwie minuty (ponownie stawiamy na płytce). Masę wylewamy na upieczony spód.
Mango obieramy i blendujemy z ksylitolem. Zagotowujemy. Ściągamy z płytki, dodajemy agar, ponownie gotujemy przez 2 minuty, ciągle mieszając. Mus łyżką wylewamy na warstwe kokosową. Chłodzimy przez całą noc. Smacznego!

3 komentarze: