Kokosowe ptasie mleczko z chia i musem mango
Składniki:
Spód:
- 3/4 szklanki mąki
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 5 łyżek oleju + niecała łyżka do ewentualnego posmarowania foremki
- 6 łyżek mleka roślinnego lub wody
- łyżka ksylitolu
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 puszki mleka kokosowego
- 4 łyżki ksylitolu
- 8 łyżek chia
- łyżka agaru
- ew. łyżka likieru kokosowego (użyłam bezalkoholowego)
- 2 mango
- łyżka ksylitolu
- 1/2 łyżki agaru
Do roboty!
Mleko wlewamy do garnka. Dodajemy ksylitol, chia i likier. Zagotowujemy, odstawiamy na ponad godzinę do lodówki.
Składniki na ciasto zagniatamy. Ciastem wylepiamy wysmarowaną tłuszczem foremkę (u mnie tortownica o średnicy 18 cm). Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Mleko z chia ponownie zagotowujemy. Ściągamy z płytki, dodajemy agar i ciągle mieszając (najlepiej trzepaczka) gotujemy jeszcze przez dwie minuty (ponownie stawiamy na płytce). Masę wylewamy na upieczony spód.
Mango obieramy i blendujemy z ksylitolem. Zagotowujemy. Ściągamy z płytki, dodajemy agar, ponownie gotujemy przez 2 minuty, ciągle mieszając. Mus łyżką wylewamy na warstwe kokosową. Chłodzimy przez całą noc. Smacznego!
Bosko się prezentuje!
OdpowiedzUsuńCudowny, koniecznie chciałabym spróbować :0)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł:)
OdpowiedzUsuń