Tofurnik z malinami
Składniki:
Brownie:
- szklanka mąki orkiszowej
- 1/3 szklanki dobrej jakości kakao
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego/rzepakowego
- 5 łyżek ksylitolu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 180 g tofu naturalnego
- puszka mleka kokosowego
- 350 g malin + dowolna ilość do dekoracji
- 6 łyżek ksylitolu
- sok z połowy cytryny
- 2 płaskie łyżki agaru
- ew. wiórki koko lub płatki migdałów do posypania
Do roboty!
Zaczynamy od spodu. Suche składniki wsypujemy do miski, dodajemy mleko wymieszane z olejem, całość mieszamy. Ciasto wlewamy do formy wysmarowanej niewielką ilością oleju (lub silikonowej). Pieczemy 15 minut w 200 stopniach (do suchego patyczka).
Tofu wrzucamy do blendera, podlewamy sokiem z cytryny, miksujemy. Maliny blendujemy. Przecieramy przez sitko tak, żeby pozbyć się pestek. Do tofu wlewamy sok malinowy i 1/2 puszki mleka kokosowego, miksujemy. Resztę mleka zagotowujemy z ksylitolem. Kiedy zacznie wrzeć, ściągamy z palnika, dodajemy agar, porządnie mieszając ponownie zagotowujemy. Gotujemy ok.2 minut, ciągle mieszając. Zżelowane mleko wlewamy do reszty składników, blendujemy do uzyskania jak najgładszej masy. Całość wylewamy na spód (musi znajdować się w formie w której był pieczony!). Ozdabiamy malinami, wiórkami, czymkolwiek co lubicie/macie pod ręką. Odstawiamy, żeby masa "serowa"spokojnie stężała. Smacznego!
Świetnie się prezentuje .. mniam!
OdpowiedzUsuń