Wegańskie bananowe babeczki z jabłkami
Składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 2 banany
- szklanka mleka roślinnego (użyłam ryżowego)
- 3 łyżki masła orzechowego
- 5 łyżek ksylitolu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2łyżeczki sody
- 3 małe jabłka
- 1/2 szklanki rodzynek zalanych wrzątkiem
- szczypta soli
- ew. 2-3 łyżki cukru palmowego lub ksylitolu z cynamonem do posypania babeczek
Do roboty!
Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy mleko i masło orzechowe, mieszamy. Mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia, sodę i sól wsypujemy do miski. Wlewamy bananową miksturę, mieszamy. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Namoczone rodzynki odsączamy. Do ciasta dodajemy jabłka i rodzynki, mieszamy. Ciasto wlewamy do foremek, posypujemy cukrem palmowym/cynamonowym ksylitolem. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Studzimy. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz