Kategorie

wtorek, 12 kwietnia 2016

Wegańska wuzetka bez cukru II

Była wuzetka niewegańska, pojawiła się także wuzetka wegańska z burakiem w cieście. Czas na wersję kolejną. Wegańską, najprostszą. :) Dzisiaj ponoć jest Dzień Czekolady, a przecież dzień święty trzeba święcić. Ja święciłam go właśnie tym ciastem, które polałam całą tabliczką czekolady. Oczywiście, nie mam zamiaru na tym poprzestać i zaraz lecę po kolejne tabliczki szczęścia. Wszak to bardzo ważny dzień dla wszystkich grubasków. :D

Wegańska wuzetka bez cukru II

Składniki:

Ciasto:
  • szklanka mąki orkiszowej
  • 4 łyżki dobrej jakości kakao
  • 4 łyżki ksylitolu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • szklanka mleka roślinnego (u mnie sojowe)
Dodatkowo:
  • 4 łyżki gęstego dżemu truskawkowego lub wiśniowego
  • gęsta część z 1,5 puszki mleka kokosowego schłodzonego przez przynajmniej 24 godziny w lodówce
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 100 g gorzkiej czekolady min 70 pro
  • łyżka słodu w płynie (u mnie syrop z agawy)
  • ew. kilka truskawek


Do roboty!

Zaczynamy od ciasta. Suche składniki mieszamy, dodajemy olej i mleko, ponownie mieszamy. Ciasto wlewamy do foremki (u mnie silikonowa 17x19). Pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Studzimy.

Gęstą część mleka ubijamy z ksylitolem aż przyjmie konsystencje ubitej śmietany. Ciasto przekrawamy na pół (wzdłuż, oczywiście ;) ). Jedną część smarujemy dżemem. Na dżem delikatnie nakładamy śmietanę. Przykrywamy druga częścią ciasta. Czekoladę z łyżką słody rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy wierzch ciasta. Truskawki myjemy, kroimy na pół i układamy na jeszcze niezastygniętej polewie. Smacznego!


2 komentarze:

  1. Za wuzetką nigdy nie przepadałam, ale takiej wegańskiej chętnie bym spróbowała - zwłaszcza, że wygląda perfekcyjnie, aż ślinka cieknie <3

    OdpowiedzUsuń
  2. no powiem Ci, że jestem pod wrażeniem! wegańska, wooow.

    OdpowiedzUsuń