Wegańska wuzetka bez cukru II
Składniki:
Ciasto:
- szklanka mąki orkiszowej
- 4 łyżki dobrej jakości kakao
- 4 łyżki ksylitolu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- szklanka mleka roślinnego (u mnie sojowe)
- 4 łyżki gęstego dżemu truskawkowego lub wiśniowego
- gęsta część z 1,5 puszki mleka kokosowego schłodzonego przez przynajmniej 24 godziny w lodówce
- 2 łyżki ksylitolu
- 100 g gorzkiej czekolady min 70 pro
- łyżka słodu w płynie (u mnie syrop z agawy)
- ew. kilka truskawek
Do roboty!
Zaczynamy od ciasta. Suche składniki mieszamy, dodajemy olej i mleko, ponownie mieszamy. Ciasto wlewamy do foremki (u mnie silikonowa 17x19). Pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Studzimy.
Gęstą część mleka ubijamy z ksylitolem aż przyjmie konsystencje ubitej śmietany. Ciasto przekrawamy na pół (wzdłuż, oczywiście ;) ). Jedną część smarujemy dżemem. Na dżem delikatnie nakładamy śmietanę. Przykrywamy druga częścią ciasta. Czekoladę z łyżką słody rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy wierzch ciasta. Truskawki myjemy, kroimy na pół i układamy na jeszcze niezastygniętej polewie. Smacznego!
Za wuzetką nigdy nie przepadałam, ale takiej wegańskiej chętnie bym spróbowała - zwłaszcza, że wygląda perfekcyjnie, aż ślinka cieknie <3
OdpowiedzUsuńno powiem Ci, że jestem pod wrażeniem! wegańska, wooow.
OdpowiedzUsuńA jakiej konsystencji ma być ciasto? Czy łyżki kakao, łyżeczka proszku i szklanka mąki mają być kopiaste? Jakiego typu mąki należy użyć? Trzeba piec na programie góra-dół czy termoobieg?
OdpowiedzUsuńGęstej śmietany. Raczej zwykłe, a nie kopiaste. :) Użyłam orkiszowej z Gdańskich Młynów, zawsze kupuję ją w Tesco. Piekłam góra-dół.
Usuń