Kategorie

środa, 20 kwietnia 2016

Wegański sos serowy

Ser z ziemniaka to już klasyka. Zrobił spore zamieszanie w internetowym wege-świecie. Chyba każdy już o nim słyszał, większość próbowała. Nie chciałam wrzucać go na bloga, bo w "internetach" znajdziecie mnóstwo przepisów na różne wersje sera. Jednak jest. ;) Uwielbiam go i wykorzystuję jako sos serowy do makaronu, tarty, czy pizzy. Sprawdzi się również na tostach, należy jednak pamiętać, że nie ciągnie się jak typowy żółty ser. Na tostach zachowuje się jak podpieczony ser smażony, na górze robi się skorupka, w środku jest bardziej płynny. Pamiętajcie, żeby blendować GORĄCE warzywa, inaczej możecie spalić blender, zimne ziemniaki są bardzo kleiste. :)


Wegański sos serowy





Składniki:


  • 3 średnie ziemniaki
  • mała marchewka
  • cebula
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2-3 łyżki wody z gotowania ziemniaków
  • ew. wędzona papryka (ser będzie miał wędzony posmak)
  • olej do smażenia cebuli
  • sól

Do roboty!

Ziemniaki i marchewkę obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, solimy. Ugotowane warzywa blendujemy z zeszkloną cebulą i resztą składników do uzyskania jak najgładszej konsystencji. Pamiętajmy, żeby miksować gorące warzywa, inaczej możemy spalić blender. :) Smacznego!




4 komentarze:

  1. Właśnie kupiłam płatki drożdżowe i w następny weekend robię! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. supeeer :-)a jak go używasz do pizzy : na spód, wierzch, i w której fazie przygotowywania pizzy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaruję nim ciasto (przed upieczeniem), zamiast sosu. Na to warzywa, tofu i wsiuuu do piekarnika. :)

      Usuń
  3. Skopiowałaś z Wegan Nerd

    OdpowiedzUsuń