Kategorie

środa, 20 kwietnia 2016

Krem z cukinii z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi

Miał być krem z pomidorów, ale trochę się przeliczyłam, myśląc o zapasach, które miałam mieć w kuchni. Pomidory zostały więc dodatkiem, a główne skrzypce zagrała cukinia, której kilogram przytargałam do domu. Krem jest delikatny, maślany. Pomidory i śmietana ze słonecznika są niezbędnym dodatkiem. ;) Małecka stwierdziła, że zupa mogłaby być lepsza. Biorąc pod uwagę jej nienawiść do cukinii - to bardzo dobra opinia. :D
Misie Patysie, w niedzielę wpadajcie na ostrowską Kuchnie Społeczną! Nażremy się jak dzikie prosiaczki i ukręcimy razem kilka smarowideł. Co Wy na to? :)


Krem z cukinii z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi



Składniki:

Zupa:

  • 1 kg cukinii
  • 1,5 l wody
  • dwie garści świeżych listków bazylii
  • 1/3 gałązki rozmarynu
  • 5 ząbków czosnku (mój miał baaardzo słaby aromat)
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy
Dodatkowo:


 Do roboty!

Cukinię myjemy, kroimy. Podsmażamy na oliwie, zalewamy wodą, solimy, gotujemy pod przykryciem. Pomidory kroimy na pół, pieczemy przez 10 minut w 220 stopniach, zostawiamy w wyłączonym piekarniku. Kiedy cukinia zmięknie, dodajemy czosnek i zielsko, blendujemy. Solimy do smaku. Podajemy ze śmietaną i pomidorkami. Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz