Misie Patysie, w niedzielę wpadajcie na ostrowską Kuchnie Społeczną! Nażremy się jak dzikie prosiaczki i ukręcimy razem kilka smarowideł. Co Wy na to? :)
Krem z cukinii z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
Zupa:
- 1 kg cukinii
- 1,5 l wody
- dwie garści świeżych listków bazylii
- 1/3 gałązki rozmarynu
- 5 ząbków czosnku (mój miał baaardzo słaby aromat)
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy
- kilka pomidorków koktajlowych
- śmietana słonecznikowa
Do roboty!
Cukinię myjemy, kroimy. Podsmażamy na oliwie, zalewamy wodą, solimy, gotujemy pod przykryciem. Pomidory kroimy na pół, pieczemy przez 10 minut w 220 stopniach, zostawiamy w wyłączonym piekarniku. Kiedy cukinia zmięknie, dodajemy czosnek i zielsko, blendujemy. Solimy do smaku. Podajemy ze śmietaną i pomidorkami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz