Przypominam Wam o jutrzejszej Ostrowskiej Kuchni Społecznej! :) Spaghetti już zrobione, składniki na pasty przygotowane - będziecie? :)
Krem z mniszka
Składniki:
- puszka kukurydzy
- marchewka
- pietruszka
- duża cebula
- szklanka płatków mniszka
- 1 i 1/3 l wody
- sól
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki garam masala
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/3 łyżeczki papryki wędzonej
- szczypta chilli
- pieprz
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Do roboty!
Cebulę, marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa i płatki mniszka, podsmażamy, zalewamy wodą. Gotujemy do momentu w którym warzywa zmiękną. Blendujemy z przyprawami na gładki krem. Smacznego!
Ale ciekawy przepis! Chętnie bym spróbwała takiej zupy ;)
OdpowiedzUsuńZawsze chciałam wypróbować mniszek w kuchni! Teraz już wiem, że zadebiutuję właśnie tą zupą - przepis prosty i zachęcający, w dodatku w słonecznym kolorze :)
OdpowiedzUsuń