Kategorie

sobota, 23 kwietnia 2016

Krem z mniszka

Dawno nie było tutaj żadnych chwastów, które można wrąbać. Z racji tego, że Małecka najchętniej zeżarłaby cały ogródek, Matka znowu podaje chwasty na stół. :) Dzisiaj mam dla Was zupę z płatków mlecza. Orientalna, cudnie żółciutka, delikatnie słodka. I po co nam kosiarka, skoro możemy sami zjeść całe trawsko? :D

Przypominam Wam o jutrzejszej Ostrowskiej Kuchni Społecznej! :) Spaghetti już zrobione, składniki na pasty przygotowane - będziecie? :)

Krem z mniszka



Składniki:
  • puszka kukurydzy
  • marchewka
  • pietruszka
  • duża cebula
  • szklanka płatków mniszka
  • 1 i 1/3 l wody
  • sól
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/3 łyżeczki papryki wędzonej
  • szczypta chilli
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki


Do roboty!

Cebulę, marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa i płatki mniszka, podsmażamy, zalewamy wodą. Gotujemy do momentu w którym warzywa zmiękną. Blendujemy z przyprawami na gładki krem. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ale ciekawy przepis! Chętnie bym spróbwała takiej zupy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze chciałam wypróbować mniszek w kuchni! Teraz już wiem, że zadebiutuję właśnie tą zupą - przepis prosty i zachęcający, w dodatku w słonecznym kolorze :)

    OdpowiedzUsuń