Kategorie

wtorek, 26 kwietnia 2016

Wegańskie placuszki z pokrzywy

Znowu robimy za kosiarki. Tym razem wrąbałyśmy porcję pokrzywy ukrytą w niezbyt urodziwych placuchach. ;) Ich skład jest banalny, tak jak samo przyrządzenie. Urodą nie grzeszą, jednak nie warto się zrażać. :) Zjadłyśmy je w parku, przegryzając smażonymi kosteczkami bazyliowego tofu. Nie są tłuste, nie rozpadają się - idealne w plener, szczególnie do "małych łapek". Planowałam je podać ze śmietaną słonecznikową, która pojawiła się na zdjęciach. Nie odważyłam się jednak zabrać jej do parku, zbyt brudząca sprawa. ;)

Wegańskie placuszki z pokrzywy


Składniki:
  • szklanka płatków owsianych
  • szklanka mąki orkiszowej
  • 1,5 szklanki wody gazowanej
  • 3 łyżki mielonego siemienia
  • 2,5 szklanki liści młodej pokrzywy
  • garść liści bazylii
  • sól
  • 3 łyżki oleju + minimalna ilość do smażenia


Do roboty!

Płatki mielimy/blendujemy na mąkę. Pokrzywę przelewamy wrzątkiem. Wszystkie składniki blendujemy, odstawiamy na chwilę. Smażymy na patelni posmarowanej MINIMALNĄ ilością tłuszczu. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz