Kategorie

czwartek, 26 lutego 2015

Śmietana słonecznikowa

Na blogu możecie znaleźć śmietanę z nerkowców, która jest moim numerem jeden wśród wegańskich śmietan. Słonecznikowa wersja nie może się z nią równać, co nie znaczy, że nie jest smaczna. Jest po prostu zupełnie inna, mniej kremowa i delikatna. Śmietana z ziaren słonecznika jest zdecydowanie bardziej wytrawna, przez co będzie lepszą bazą do słonych sosów. Świetnie sprawdzi się również jako zabielacz do zup. :) Konsystencję można zmieniać zależnie od potrzeby lub gustu. Jeśli śmietana ma być rzadsza, wystarczy dolać więcej wody podczas blendowania.

P.S. Mam nadzieję, że jesteście w stanie odróżnić śmietanę od miseczki. Trochę dorąbałam tym białym naczynkiem. ;)

Śmietana słonecznikowa



 Składniki:

  • 1/2 szklanka łuskanych ziaren słonecznika (ok. 100 g)
  • 2/3 szklanki wody
  • łyżka oleju
  • łyżeczka soku z cytryny

Do roboty!

Słonecznik zalewamy wodą. Moczymy przez 15 minut, następnie umieszczamy (razem z wodą pozostałą z moczenia) w kielichu blendera (lub, jeśli ktoś używa soyabelli -  pojemniczku do mielenia). Dodajemy olej i sok z cytryny. Blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolewamy odrobinę wody. Smacznego!






2 komentarze:

  1. Dobrze, ze dodałaś ten przepis, bo zapomniałam, o słonecznikowej śmietanie. Jem co prawda nabiał, ale równie często jem tylko roślinnie.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń