Na blogu możecie znaleźć śmietanę z nerkowców, która jest moim numerem jeden wśród wegańskich śmietan. Słonecznikowa wersja nie może się z nią równać, co nie znaczy, że nie jest smaczna. Jest po prostu zupełnie inna, mniej kremowa i delikatna. Śmietana z ziaren słonecznika jest zdecydowanie bardziej wytrawna, przez co będzie lepszą bazą do słonych sosów. Świetnie sprawdzi się również jako zabielacz do zup. :) Konsystencję można zmieniać zależnie od potrzeby lub gustu. Jeśli śmietana ma być rzadsza, wystarczy dolać więcej wody podczas blendowania.
P.S. Mam nadzieję, że jesteście w stanie odróżnić śmietanę od miseczki. Trochę dorąbałam tym białym naczynkiem. ;)
Śmietana słonecznikowa
Składniki:
- 1/2 szklanka łuskanych ziaren słonecznika (ok. 100 g)
- 2/3 szklanki wody
- łyżka oleju
- łyżeczka soku z cytryny
Do roboty!
Słonecznik zalewamy wodą. Moczymy przez 15 minut, następnie umieszczamy (razem z wodą pozostałą z moczenia) w kielichu blendera (lub, jeśli ktoś używa soyabelli - pojemniczku do mielenia). Dodajemy olej i sok z cytryny. Blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolewamy odrobinę wody. Smacznego!
Dobrze, ze dodałaś ten przepis, bo zapomniałam, o słonecznikowej śmietanie. Jem co prawda nabiał, ale równie często jem tylko roślinnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Pysznie!
OdpowiedzUsuń