Wczoraj pokazałam Wam mięso bez mięsa, więc dzisiaj czas na gorącą czekoladę bez czekolady. ;) Bez cukru, na bazie mojego ukochanego mleka z nerkowców. Oczywiście możecie użyć dowolnego mleka roślinnego. :) Dzięki dodatkowi daktyli i kaszy jaglanej konsystencja jest gęsta i kremowa, tak jak w przypadku prawdziwej czekolady.
Wegańska gorąca czekolada bez czekolady ;)
Składniki:
- 1,5 szklanki mleka roślinnego (użyłam mleka z nerkowców)
- 6 dużych lub 10 małych daktyli bez pestek
- łyżka suchej kaszy jaglanej
- 2 łyżki kakao
Do roboty!
Mleko wlewamy do garnka, dodajemy posiekane daktyle i suchą kaszę. Kiedy kasza zmięknie, a daktyle zaczną się rozpadać, wsypujemy kakao, mieszamy i gotujemy jeszcze przez minutę. Całość blendujemy i ew. podgrzewamy. Smacznego! ;)
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że "pomysłowa" ta gorąca czekolada :D Do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńtakie czekolady to bym się napiła! daktylowa słodycz najlepsza! :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń