Kategorie

czwartek, 26 lutego 2015

Wegańska gorąca czekolada bez czekolady ;)

Wczoraj pokazałam Wam mięso bez mięsa, więc dzisiaj czas na gorącą czekoladę bez czekolady. ;) Bez cukru, na bazie mojego ukochanego mleka z nerkowców. Oczywiście możecie użyć dowolnego mleka roślinnego. :) Dzięki dodatkowi daktyli i kaszy jaglanej konsystencja jest gęsta i kremowa, tak jak w przypadku prawdziwej czekolady. 

Wegańska gorąca czekolada bez czekolady ;)


Składniki:
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego (użyłam mleka z nerkowców)
  • 6 dużych lub 10 małych daktyli bez pestek
  • łyżka suchej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki kakao

Do roboty!

Mleko wlewamy do garnka, dodajemy posiekane daktyle i suchą kaszę. Kiedy kasza zmięknie, a daktyle zaczną się rozpadać, wsypujemy kakao, mieszamy i gotujemy jeszcze przez minutę. Całość blendujemy i ew. podgrzewamy. Smacznego! ;)

4 komentarze:

  1. Muszę przyznać, że "pomysłowa" ta gorąca czekolada :D Do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie czekolady to bym się napiła! daktylowa słodycz najlepsza! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń