Kategorie

niedziela, 21 grudnia 2014

Śmietana z nerkowców

Gęsta, gładka i kremowa. Rewelacyjna do zup, sosów, czy też solo, do wyjadania łyżeczką ;) Nie musimy jej dosładzać, delikatna słodycz nerkowców zdecydowanie wystarcza. Jeśli chcemy, żeby była kwaśna, wystarczy dodać kilka kropel soku z cytryny. 

Śmietana z nerkowców


 Składniki:

  • 3/4 szklanki orzechów nerkowca
  • 1/2 szklanki wody (jeśli chcemy, żeby śmietana była rzadsza, dodajemy trochę więcej wody lub mniej orzechów)
  • ew. kilka kropel soku z cytryny


Do roboty!

Orzechy moczymy w 1/2 szklanki wody przez 15 minut. Po tym czasie całość (razem z wodą) blendujemy aż uzyskamy kremową, gęstą śmietanę (jeśli używamy Soyabelli używamy pojemnika do mielenia). W razie potrzeby dokwaszamy sokiem z cytryny. Smacznego!



2 komentarze:

  1. uwielbiam nerkowce, muszę spróbować zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. chyba najlepsza śmietana jaką widziałam :)

    OdpowiedzUsuń