Gęsta, gładka i kremowa. Rewelacyjna do zup, sosów, czy też solo, do wyjadania łyżeczką ;) Nie musimy jej dosładzać, delikatna słodycz nerkowców zdecydowanie wystarcza. Jeśli chcemy, żeby była kwaśna, wystarczy dodać kilka kropel soku z cytryny.
Śmietana z nerkowców
- 3/4 szklanki orzechów nerkowca
- 1/2 szklanki wody (jeśli chcemy, żeby śmietana była rzadsza, dodajemy trochę więcej wody lub mniej orzechów)
- ew. kilka kropel soku z cytryny
Do roboty!
Orzechy moczymy w 1/2 szklanki wody przez 15 minut. Po tym czasie całość (razem z wodą) blendujemy aż uzyskamy kremową, gęstą śmietanę (jeśli używamy Soyabelli używamy pojemnika do mielenia). W razie potrzeby dokwaszamy sokiem z cytryny. Smacznego!
uwielbiam nerkowce, muszę spróbować zrobić! :)
OdpowiedzUsuńchyba najlepsza śmietana jaką widziałam :)
OdpowiedzUsuń