Kategorie

niedziela, 21 grudnia 2014

Wegańskie "śledzie" w śmietanie

Wcześniejszy przepis na śmietanę z nerkowców nie pojawił się tutaj bez powodu. Po "śledziach" w sosie pomidorowym przyszedł czas na bardziej klasyczną wersję. Śledzie w śmietanie! 

Wegańskie "śledzie" w śmietanie




Składniki:

  • śmietana z nerkowców (z proporcji takich jak w przepisie)
  • 400 g boczniaków
  • cebula
  • sok z połowy cytryny 
  • ogórek kiszony
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • szklanka wody
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • 6 glonów wakame


Do roboty!

Grzyby kroimy (jeśli są bardzo duże), skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na 5 minut. Cebulę i ogórka siekamy w kosteczkę. W garnku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej. Boczniaki podsmażamy, po czym zalewamy wodą. Dodajemy glony, liście laurowe, ziele angielskie i cebulę. Gotujemy ok. 20 minut, dolewamy ocet, solimy, pieprzymy. Dodajemy ogórka, odkładamy do wystudzenia. Zimne śledzie mieszamy ze śmietaną. Odstawiamy na kilka godzin do "przegryzienia". Smacznego!

2 komentarze: