Wcześniejszy przepis na śmietanę z nerkowców nie pojawił się tutaj bez powodu. Po "śledziach" w sosie pomidorowym przyszedł czas na bardziej klasyczną wersję. Śledzie w śmietanie!
Wegańskie "śledzie" w śmietanie
- śmietana z nerkowców (z proporcji takich jak w przepisie)
- 400 g boczniaków
- cebula
- sok z połowy cytryny
- ogórek kiszony
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- szklanka wody
- sól
- pieprz
- olej
- 6 glonów wakame
Do roboty!
Grzyby kroimy (jeśli są bardzo duże), skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na 5 minut. Cebulę i ogórka siekamy w kosteczkę. W garnku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej. Boczniaki podsmażamy, po czym zalewamy wodą. Dodajemy glony, liście laurowe, ziele angielskie i cebulę. Gotujemy ok. 20 minut, dolewamy ocet, solimy, pieprzymy. Dodajemy ogórka, odkładamy do wystudzenia. Zimne śledzie mieszamy ze śmietaną. Odstawiamy na kilka godzin do "przegryzienia". Smacznego!
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńPiękne Zdjęcia! ❤️💪
OdpowiedzUsuń