Wegańska tarta z serem i pomidorami
Składniki:
Spód:
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- szczypta soli
- 1/2 szklanki oleju
- 1/4 szklanki zimnej wody
- 3 średnie ziemniaki
- mała marchewka
- cebula
- łyżka oleju
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- ew. 3 łyżki wody z gotowania ziemniaków
- sól
Dodatkowo:
- 1/2 pomidora
- łyżka ziół prowansalskich
Do roboty!
Składniki na spód zagniatamy. Ciastem wylepiamy wysmarowaną tłuszczem lub silikonową foremkę. Podpiekamy przez 15 minut w 180 stopniach.
Ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, solimy. Ugotowane ziemniaki, marchewkę, zeszkloną cebulę, sos sojowy i przyprawy blendujemy. W razie potrzeby dolewamy troszeczkę wody z gotowania ziemniaków.
Ser wylewamy na podpieczony spód. Pomidora kroimy, plastry układamy na serze, posypujemy ziołami. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Smacznego!
Tarta jest obłędna ;D
OdpowiedzUsuń