Kategorie

niedziela, 10 kwietnia 2016

Wegańskie spaghetti z soczewicą

Kolejna wersja spaghetti bolognese. Tym razem zamiast granulatu, dodałam czerwoną soczewicę. Mi smakują obie wersje, za to Małecka pozostaje wierna wersji pierwszej. Twierdzi, że nie lubi soczewicy i "dla zasady" nie chce nawet spróbować. ;) Spaghetti z soczewicą bez wątpienia jest zdrowsze. A czy smaczniejsze? Oceńcie sami. :)

Wegańskie spaghetti z soczewicą



Składniki:

  • szklanka suchej soczewicy + dwie szklanki wody
  • 1/2 puszki groszku
  • cebula
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • sos sojowy
  • sól
  • oregano
  • bazylia
  • tymianek 
  • makaron do spaghetti
  • olej


Do roboty!

 Soczewicę gotujemy w dwóch szklankach osolonej wody. Gotujemy do momentu w którym zacznie się rozpadać, a nie do odparowania! Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju, solimy. Soczewicę (razem z wodą w której się gotowała) dodajemy do cebuli. Wrzucamy groszek, koncentrat, przyprawiamy. Dusimy jeszcze przez chwilę. Podajemy z ugotowanym makaronem. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz