Wegańskie spaghetti bolognese
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki granulatu sojowego
- 3/4 litra wody
- dwa liście laurowe
- 4 kuleczki ziela angielskiego
- sól
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki mrożonego groszku ugotowanego w osolonej wodzie
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- oregano
- bazylia
- tymianek
- rozmaryn
- ulubiony makaron (użyłam pełnoziarnistego spaghetti)
- ew. wegański parmezan
Do roboty!
Wodę zagotowujemy z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i solą. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy granulat i gotujemy do miękkości (nie do odparowania wody! kiedy granulat zmięknie, nie wchłonie całej wody, nie odlewajcie jej!). Następnie wyławiamy liście i kuleczki ziela. Groszek gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę, solimy, podsmażamy na oliwie. Kiedy się zeszkli, dodajemy granulat (wraz z wodą w której się gotował), odcedzony groszek, koncentrat, przyprawy i przeciśniety przez praskę czosnek, mieszamy. Podajemy z ugotowanym makaronem i ew. wegańskim parmezanem.
Ale ten granulat sojowy...przecież to nic zdrowego! Soja, jak już, to tylko fermentowana...
OdpowiedzUsuńTo zamiast granulatu sojowego dodać tę samą ilość kaszy jaglanej?
OdpowiedzUsuńJa sypałam na oko ok. 1/2 szklanki suchej kaszy na 1,5 szklanki wody (z przyprawami: liście laurowe, ziele angielskie, sól, sos sojowy, chilli, trochę wędzonej papryki i odrobiną oliwy). Po wymieszaniu z resztą musiałam dodać jeszcze wodę, bo jaglanka wszystko "wypiła". :)
Usuń