Krem groszkowo-jarmużowy z czosnkowym tofu
Składniki:
Krem:
- 450 g mrożonego groszku
- 2 szklanki jarmużu
- litr wody
- cebula
- 2 większe lub 3 małe ziemniaki
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- płaska łyżka ziół prowansalskich
- garść świeżych liści bazylii
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy
- kostka tofu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- olej
Cebulę i ziemniaki obieramy, kroimy. Wrzucamy do garnka, dodajemy groszek, oliwę, wlewamy wodę, solimy, i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania wrzucamy jarmuż, jeszcze chwilę trzymając na rozgrzanej płytce, żeby zmiękł. Blendujemy z czosnkiem, bazylią i przyprawami.
Tofu kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanym oleju. Solimy. Kiedy ładnie się przysmaży (pojawi się chrupiąca, żółta skórka), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz. Smażymy jeszcze przez chwilę, uważając żeby nie przypalić czosnku.
Krem podajemy z tofu i ew. ziarnami słonecznika. Smacznego!
Przepis zapisuję, bo to dokładnie moje smaki: jarmuż groszek i tofu. Podobny krem już kiedyś robiłam i z chęcią wypróbuję również stąd, jak tylko nadejdzie chłodniejszy dzień i będę potrzebowała rozgrzania ;)
OdpowiedzUsuńcudowny krem!
OdpowiedzUsuń