Szybki, prosty, niewymagający skomplikowanych, drogich, czy trudno dostępnych składników. Bazowałam na moim starym przepisie na babkę daktylową. Uwielbiam ten przepis, często z niego korzystam. Najczęściej zmniejszam proporcje o połowę, a ciasto wlewam do małej tortownicy. Wierzch ozdabiam czekoladą i orzechami. Czasem wrzucam do niego trochę bakalii, innym razem podaję zupełnie nagie. Dla mnie jest to ciasto ratunkowe, bo zawsze pod ręką mam worek daktyli. ;) Piernik jest idealny na nadchodzące (coraz większymi krokami) święta. Jego wykonanie zajmie Wam naprawdę niewiele czasu. Najdłużej trwa pieczenie, podczas którego będziecie mogli zająć się np. robieniem śledzi z boczniaków. ;)
Wegański piernik daktylowy
Składniki:
- 2 szklanki daktyli + 1/2 szklanki wody
- 1,5 szklanki wody
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 i 1/4 szklanka mąki orkiszowej
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- łyżka przyprawy korzennej
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki gęstych powideł śliwkowych
- 50 g gorzkiej czekolady 70 %
- łyżka mleka roślinnego
- garść posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
Do roboty!
Daktyle zalewamy 1/2 szklanki wody i gotujemy do momentu aż cały płyn odparuje. Kiedy
ostygną, dolewamy do nich pozostałe 1,5 szklanki wody oraz olej i
blendujemy na gładką masę. W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie suche
składniki. Daktylową masę wlewamy do miski/garnka z mąką, mieszamy.
Ciasto wlewamy do silikonowej lub wysmarowanej olejem formy. Pieczemy
przez ok. 45 minut w 180 stopniach. Następnie sprawdzamy patyczkiem, czy
ciasto nie jest jeszcze trochę płynne. Jeśli patyczek jest mocno
oblepiony, studzimy ciasto w wyłączonym piekarniku.
Wystudzony
piernik przekrawamy wzdłuż, na trzy części. Spód smarujemy powidłami,
przykrywami środkową warstwą ciasta, którą również smarujemy, a
następnie przykrywamy ostatnią wierzchnią częścią piernika.
Czekoladę
rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko, mieszamy. Polewą oblewamy
piernik. Zanim czekolada zastygnie, posypujemy ją posiekanymi
orzechami. Smacznego!
2 szklanki daktyli to będzie około 200g? Fajny i kusi :)
OdpowiedzUsuńMożna użyć inną mąkę? :)
OdpowiedzUsuńHmmmm... piernik to przede wszystkim przyprawy korzenne. Czy czasem nie zostały tu pominięte?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że pominęłam w przepisie. Zawsze dodaję. Dziękiuję za czujność! :)
UsuńCzy cacao było dodane?
OdpowiedzUsuńNie. :)
Usuń😭
OdpowiedzUsuńCoś poszło nie tak,🤔ciacho pięknie wyrosło ,patyczek oblepiony ,po studzeniu w piekarniku, opadło .😭Bedzie zakalcyk jak tralala .
OdpowiedzUsuńKurczę, wygląda na to, że ciasto było trochę zbyt długo mieszane. :(
UsuńW smaku rewelacja, wyglad bardziej na brownie .😋
OdpowiedzUsuńJak dla mnie pychota.
Mieszane tylko do polaczenia skladnikow )🤔