Świąteczna kapusta z cieciorką
Składniki:
- 1 kg świeżej kapusty
- 400 g pieczarek
- 1/2 szklanki rodzynek namoczonych w 2/3 szklanki wody
- 2/3 szklanki orzechów włoskich
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 1/2 l wody
- sos sojowy
- 7 goździków
- 6 kuleczek ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- chilli
- szczypta kuminu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- łyżka oliwy/oleju
Kapustę trzemy na szatkownicy. Pieczarki kroimy w półplasterki. Na oliwie/oleju podsmażamy pieczarki, solimy. Kiedy porządnie odparują, dodajemy kapustę, chwilę podsmażamy, zalewamy wodą. Dodajemy ziele angielskie i goździki, gotujemy do momentu w którym woda odparuje, a kapusta zmięknie. Wrzucamy cieciorkę, rodzynki, orzechy. Przyprawiamy, dusimy jeszcze przez kilka minut. Smacznego!
U mnie na święta by taka nie przeszła, ale muszę zrobić poza okresem. Wygląda przepysznie i czuję, że by mi bardzo do gustu przypadła :)
OdpowiedzUsuńNarzeczony zrobił :D zachwycony :D troszkę się bałam czy będzie mu smakować ale niepotrzebnie - powiedział , że bierzemy jutro ją na spróbowanie do rodzinnego domu :D Dziękuje pięknie i zdrowych , spokojnych świąt życzę ! :)
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo się cieszę! :) Dziękuję za komentarz oraz za życzenia. Wszystkiego dobrego! :)
Usuń