Jagielnik wiedeński bez cukru
Składniki:
Jagielnik:
- szklanka suchej kaszy jaglanej
- dwie + 1/3 szklanki wody
- puszka mleka kokosowego
- 5 łyżek ksylitolu
- szczypta soli
- sok z dwóch pomarańczy i jednej cytryny
- skórka starta z jednej sparzonej pomarańczy i jednej sparzonej cytryny
- 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej (można użyć domowej)
- 1/2 szklanki rodzynek
- ziarenka z jednej laski wanilii, łyżeczka ekstraktu z wanilii lub dwie łyżki ksylitolu waniliowego
- 100 g gorzkiej czekolady (powyżej 70 procent zawartości kakao)
- 2 łyżki mleka roślinnego
- ew. plastry pomarańczy do ozdoby
Do roboty!
Kaszę gotujemy w dwóch szklankach wody i puszce mleka kokosowego (ja kaszę po prostu wrzucam do gotującego się płynu, ale jeśli macie swoje rytuały, np. płukanie lub prażenie suchej jaglanki przed gotowaniem, to oczywiście możecie to zrobić :) ). Dodajemy ksylitol i szczyptę soli. Jaglanka powinna się rozgotować. Rodzynki zalewamy 13 szklanki wody i sokiem z połowy pomarańczy/ Po ugotowaniu, dodajemy sok z cytryny, wodę z sokiem w której moczyły się rodzynki i resztę soku pomarańczy. Całość blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy starte skórki z cytrusów, kandyzowaną skórkę z pomarańczy, wanilię i rodzynki, mieszamy. Małą tortownice (o średnicy ok. 17 cm) lub inną ulubioną foremkę, smarujemy niewielką ilością oleju. Do foremki wlewamy masę, pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Studzimy w zamkniętym piekarniku.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko, mieszamy. Polewą smarujemy wierzch ciasta. Możemy ozdobić plastrami pomarańczy.
Wow, ale obłęd! Zakochałam się w nim, bo prezentację ma wspaniałą :D
OdpowiedzUsuńpiękny! cudownie wyszedł, a w smaku pewnie zabójczo smaczny :D jagielnik mógłby na stałe gościć na moim stole :)
OdpowiedzUsuńInne mleko roślinne pewno też może być? Kokosa nie mogę.
OdpowiedzUsuńKokos "robi robotę", bo jest tłuściutki i po schłodzeniu ścina masę. Można spróbiwać z dowolnym mlekiem roślinnym z odrobiną oleju lub innego tłuściwa. :)
UsuńWitaj, czy jaglanka po ugotowaniu musi ostygnąć zanim ją zmiksujemy i dodamy resztę składników?
OdpowiedzUsuńNie :)
Usuńdziękuję
Usuń13 szklanek wody do tych rodzynek czy 1/3 ?
OdpowiedzUsuńHahaha, oczywiście, że 1/3. Dziękuję za zwrócenie uwagi!
UsuńBardzo dobre ciasto! Nierownosci zakrywa czekolada i wyglada tez bardzo dobrze,jak na bezglutenowy wypiek! Az mnie zachecilo, do wykorzystania innych przepisow :) Gratuluje kreatywnosci!
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo dziękuję! :)
OdpowiedzUsuń