Nie da się ukryć, skład kupnej kandyzowanej skórki pomarańczowej odstrasza. Dlatego warto zrobić ją samemu. Nie będę Was czarować, babrania jest z tym mnóstwo. Jednak myślę, że warto. Nawet jeśli cały zapas skórki znika w dwóch seriach pierników. ;) Bo jaki jest sens zdrowego, bezcukrowego pieczenia, kiedy dowalimy do pieca takim koktajlem "E ileśtam"? Polecam, warto poświęcić jeden wieczór na wkurzanie się przy odkrawaniu albedo. ;) Możecie użyć skórek, które zostaną po produkcji dżemu pomarańczowego z goździkami. Oprócz słoiczka cudownej, aromatycznej i co najważniejsze, zdrowej, domowej skórki, otrzymacie również mały słoiczek syropu pomarańczowego. Taki smaczny "odpad" ;) Polecam!
Kandyzowana skórka pomarańczowa bez cukru
Składniki:
- 1,5 kg pomarańczy
- 3/4 szklanki ksylitolu
- szklanka wody
Do roboty!
Pomarańcze przelewamy wrzątkiem, a następnie obieramy. Ze skórek odcinamy białą część, czyli albedo. Staramy się to robić jak najdokładniej, bo to dziadostwo jest nieziemsko gorzkie. ;) Pozbawioną albedo skórkę kroimy w kostkę (nie musimy tego robić bardzo dokładnie, po gotowaniu będziemy ją siekać jeszcze raz). W garnku zagotowujemy wodę z ksylitolem, kiedy zacznie wrzeć wrzucamy skórkę z pomarańczy. Gotujemy ok 30-35 minut (woda powinna zredukować się o 2/3). Zawartość garnka odcedzamy na sitku (pozostały syrop ksylitolowo-pomarańczowy zostawiamy, po rozcieńczeniu wodą jest pyszny!), a następnie jeszcze raz siekamy ostrym nożem. Gotowa skórkę przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Kandyzowane w ksylitolu skórki z pomarańczy to doskonały sposób na leczenie zaparć.
OdpowiedzUsuńJeśli zjesz na raz 50 g ksylitolu to tak
UsuńJeżeli ktoś nie jest zaprzyjaźniony z ksylitolem to owszem, ale trzeba sporo zjeść.
OdpowiedzUsuń