Kategorie

niedziela, 14 grudnia 2014

Kandyzowana skórka pomarańczowa bez cukru

Nie da się ukryć, skład kupnej kandyzowanej skórki pomarańczowej odstrasza. Dlatego warto zrobić ją samemu. Nie będę Was czarować, babrania jest z tym mnóstwo. Jednak myślę, że warto. Nawet jeśli cały zapas skórki znika w dwóch seriach pierników. ;) Bo jaki jest sens zdrowego, bezcukrowego pieczenia, kiedy dowalimy do pieca takim koktajlem "E ileśtam"? Polecam, warto poświęcić jeden wieczór na wkurzanie się przy odkrawaniu albedo. ;) Możecie użyć skórek, które zostaną po produkcji dżemu pomarańczowego z goździkami. Oprócz słoiczka cudownej, aromatycznej i co najważniejsze, zdrowej, domowej skórki, otrzymacie również mały słoiczek syropu pomarańczowego. Taki smaczny "odpad" ;) Polecam! 


Kandyzowana skórka pomarańczowa bez cukru




Składniki:
  • 1,5 kg pomarańczy 
  • 3/4 szklanki ksylitolu
  • szklanka wody


Do roboty!

Pomarańcze przelewamy wrzątkiem, a następnie obieramy. Ze skórek odcinamy białą część, czyli albedo. Staramy się to robić jak najdokładniej, bo to dziadostwo jest nieziemsko gorzkie. ;) Pozbawioną albedo skórkę kroimy w kostkę (nie musimy tego robić bardzo dokładnie, po gotowaniu będziemy ją siekać jeszcze raz). W garnku zagotowujemy wodę z ksylitolem, kiedy zacznie wrzeć wrzucamy skórkę z pomarańczy. Gotujemy ok 30-35 minut (woda powinna zredukować się o 2/3). Zawartość garnka odcedzamy na sitku (pozostały syrop ksylitolowo-pomarańczowy zostawiamy, po rozcieńczeniu wodą jest pyszny!), a następnie jeszcze raz siekamy ostrym nożem. Gotowa skórkę przechowujemy w lodówce. Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz