Wegański chlebek dyniowy bez cukru
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej
- 1/4 szklanki kakao
- 4 łyżki ksylitolu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- łyżeczka cynamonu
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 5 łyżek puree z dyni
- szklanka mleka roślinnego, u mnie mleko owsiane
- 1/4 szklanki oleju
Suche składniki wsypujemy do miski. Do osobnego naczynia wlewamy mleko, olej i dodajemy puree, mieszamy. Mleczno-dyniową mieszankę wlewamy do suchych składników, mieszamy. Ciasto przelewamy do keksówki (silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy 35 minut w 200 stopniach. Smacznego!
Dynia i masło orzechowe? Zawsze! Dyniowe zapasy mam, więc może i chleb uda mi się zdziałać :) Swoją drogą wygląda taak smacznie...
OdpowiedzUsuńi jak tu się nie zakochać w smaku tak cudownego, puszystego, a zarazem lekko mokrego chlebka z dynią i kakao?! <3 niebo :)
OdpowiedzUsuńjeju! wygląda tak pysznie! Załapię się na kawałek? :) NIEBO!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)