Kategorie

piątek, 4 grudnia 2015

Wegański chlebek dyniowy bez cukru

Mam nadzieję, że nie spóźniłam się za bardzo i macie jeszcze dyniowe zapasy! Moja kolejna dyniowa propozycja to prosty, wilgotny i pachnący przyprawami chlebek. Najlepszy z domowej roboty masłem orzechowym! :)


Wegański chlebek dyniowy bez cukru



Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • łyżeczka cynamonu
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 5 łyżek puree z dyni
  • szklanka mleka roślinnego, u mnie mleko owsiane
  • 1/4 szklanki oleju
Do roboty!

Suche składniki wsypujemy do miski. Do osobnego naczynia wlewamy mleko, olej i dodajemy puree, mieszamy. Mleczno-dyniową mieszankę wlewamy do suchych składników, mieszamy. Ciasto przelewamy do keksówki (silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy 35 minut w 200 stopniach. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Dynia i masło orzechowe? Zawsze! Dyniowe zapasy mam, więc może i chleb uda mi się zdziałać :) Swoją drogą wygląda taak smacznie...

    OdpowiedzUsuń
  2. i jak tu się nie zakochać w smaku tak cudownego, puszystego, a zarazem lekko mokrego chlebka z dynią i kakao?! <3 niebo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jeju! wygląda tak pysznie! Załapię się na kawałek? :) NIEBO!
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń