Wegańska potrawka
Składniki:
"Mięso":
- 80 g kostki sojowej (pół opakowania z Orico)
- 1,5 litra wody
- 3 listki laurowe
- 5 kuleczek ziela angielskiego
- kilka ziarenek pieprzu
- sól
- sos sojowy
- łyżka majeranku
- szczypta chilli
- marchewka
- mała pietruszka
- 1/3 selera
- szklanka wody
- 1,5 szklanki mleka owsianego
- sól
- pieprz
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- płaska łyżka chrzanu
- pieprz
- przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
- ew. zielona pietruszka do posypania
- ryż, kasza lub ziemniaki
- łyżka oleju/oliwy
Do roboty!
Sojówki gotujemy z przyprawami wg. zaleceń producenta. Ugotowane odcedzamy na sitku.
Warzywa obieramy i kroimy w kosteczkę. W szerokim garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej/oliwę. Podsmażamy warzywa, a następnie zalewamy szklanką wody. Gotujemy pod przykryciem. Kiedy zmiękną dodajemy kostkę sojową i mleko owsiane. Przyprawiamy i gotujemy jeszcze przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Mleko powinno zgęstnieć, jeśli tak się nie stanie, możemy zagęścić sos łyżką mąki rozrobionej w niewielkiej ilości mleka/wody. Podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz