P.S. Proporcje na nadzienie nie są zbyt precyzyjne, wszystko zależy od wielkości Waszych foremek.
Pralinki z nadzieniem dyniowym
Składniki:
- 200 gorzkiej czekolady bez cukru (lub takiej, która ma 70 procent kakao)
- ok. 5 łyżek puree z dyni
- 1,5 łyżki słodu (ksylitol lub inny sypki słodzik - jeśli puree ma konsystencję gęstej śmietany; agawa, miód - jeśli jest "łychostajne")
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
150 g czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Za pomocą pędzelka lub łyżeczki rozsmarowujemy ją tak, żeby pokryła całe wgłębienia w foremce na pralinki. Chłodzimy. Puree dyniowe mieszamy z resztą składników. Kiedy czekoladowe miseczki zastygną, wypełniamy je nadzieniem dyniowym, zostawiając ok 0,5 cm wolnego miejsca na górze. Resztę czekolady również roztapiamy w kąpieli wodnej. Kiedy konsystencja stanie się płynna, wypełniamy nią foremkę, tworząc podstawy pralinek. Chłodzimy. Kiedy zastygnie, wyciągamy pralinki z foremki. Smacznego!
Czekoladki super wyglądają :). Brakowało mi dziś takich do kawy :).
OdpowiedzUsuńCzekoladki super wyglądają :). Brakowało mi dziś takich do kawy :).
OdpowiedzUsuńTen środeczek tak kusi <3
OdpowiedzUsuń