Wegańskie piernikowe babeczki bez cukru
Składniki:
Babeczki:
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki ksylitolu
- płaska łyżka przyprawy do piernika
- płaska łyżeczka sody
- dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mleka roślinnego (u mnie owsiane)
- sok i skórka starta ze sparzonej pomarańczy (niecałe 1/2 szklanki soku)
- 3 łyżki oleju
- 2 dojrzałe banany
- 100 g gorzkiej czekolady (bez cukru lub takiej o 70 % zawartości kakao)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki mleka roślinnego
- ew. kilka orzechów włoskich
Do roboty!
Suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy. Do osobnego naczynia wlewamy mleko, olej, sok z pomarańczy i banany, które rozgniatamy widelcem, mieszając do uzyskania konsystencji przypominającej koktajl. Bananowego shake'a wlewamy do miski z suchymi składnikami, mieszamy. Masę wlewamy do foremek na muffinki. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach, studzimy w zamkniętym piekarniku.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z mlekiem i cynamonem. Polewa smarujemy babeczki., które możemy ozdobić połówkami orzechów i dodatkowa porcją cynamonu. Smacznego!
obłędne babeczki! nie dosyć, że piernikowe to jeszcze z tą polewą <3
OdpowiedzUsuńWitaj ;)
OdpowiedzUsuńPozwoliłam sobie dodać Twój przepis na fb z przepisami bez cukru.
Zachwyciłam sie przepisem i na pewno dziś go wypróbuje. Chciała bym żeby Twój blog i Twoje świetne przepisy trafiły do jeszcze większego grona ludzi.
Pozdrawiam i życze miłego Dnia.
Fb: Bezbolesne Usuwanie Cukru z Diety.
Ojej! Bardzo mi miło, dziękuję!!! :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, są przepyszne !;)
OdpowiedzUsuńCudownie!!! Bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz! :)
Usuń