Seleryba
Składniki:
- 500 g selera
- 1,5 l wody
- 3 arkusze wodorostów nori
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 liście laurowe
- 5 kuleczek ziela angielskiego
- ew. 1/2 łyżeczki przyprawy do ryb
- kilka łyżek mąki kukurydzianej wymieszanej ze szczypta soli i ew. szczyptą przyprawy do ryb
- olej do smażenia
Do roboty!
Seler obieramy, kroimy w plastry. Gotujemy w 1,5 l wody z zielem angielskim, liśćmi laurowymi, sosem sojowym i jednym, porwanym na kawałku arkuszem nori. Gotujemy do miękkości. Pozostałe nori kroimy lub tniemy nożyczkami na niezbyt grube paski. Ugotowane kawałki selera owijamy algami, obtaczamy w mące kuku i smażymy na rozgrzanym oleju. Smacznego!
robiłam rok temu po grecku i w tym roku nie może zabraknąć :) rodzina się dała nabrać na moją "rybkę" :D
OdpowiedzUsuńWstyd przyznać, że ja nigdy nie robiłam selera w ten sposób :/. Twój przepis zachęca, żeby go wypróbować :)
OdpowiedzUsuń