Tofurnik dyniowy na zimno. Bez glutenu i cukru
Składniki:
Spód:
- 1,5 szklanki suszonych daktyli bez pestek
- 100 g orzechów laskowych (można podmienić na migdały lub ziarna słonecznika)
- łyżka słodu w syropie (agawa, miód, klonowy)
- 2 łyżki dobrej jakości kakao
Masa serowa:
- 360 g tofu (2 kostki z Polsoi)
- 1,5 szklanki puree z dyni
- sok z cytryny
- sok i skórka z jednej sparzonej pomarańczy
- puszka mleka kokosowego
- 4-5 łyżek płynnego słodu (miód, agawa, klonowy etc.)
- 1/2 szklanki daktyli, namoczonych w ciepłej wodzie przez 15 minut i odsączonych
- 4 łyżki masła orzechowego
- łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- płaska łyżka agaru
Wierzch:
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1/2 szklanki daktyli + 1/2 szklanki ciepłej wody
- garść orzechów laskowych
Do roboty!
Składniki na spód blendujemy. Foremkę (u mnie tortownica o średnicy 17 cm) smarujemy olejem, wylepiamy masą, chłodzimy.
Wszystkie składniki na sernik (oprócz agaru i 1/2 puszki mleka koko) blendujemy na jak najgładszą masę. Pozostałe mleko zagotowujemy, kiedy zacznie wrzeć, ściągamy z płytki, dodajemy agar i ciągle mieszając ponownie gotujemy przez ok. minutę. Wlewamy do masy serowej, ponownie blendujemy. Dyniowe tofu wlewamy na spód, chłodzimy do ścięcia sera.
Chyba nie muszę mówić, że jest idealny? ;) Mniam!
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
piękne zdjęcia, ale co najważniejsze - tofurnik jest cudowny! :)
OdpowiedzUsuńkarmel z daktyli i masła orzechowego ubóstwiam wręcz <3
zjadłabym ze 3 kawałki od razu!
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia, a tofurnik mistrzowski! Wyobrażam sobie jego smak:)
OdpowiedzUsuńDaktyle i orzechy na spód zabiły mój blender. Następny w kolejce był blender ręczny - też już martwy :(. Jakiego Ty sprzętu używasz? Czy to może ja popełniam błąd blendując wcześniej nie namoczone daktyle? Bo z przepisu wynika jasno, że nie są
OdpowiedzUsuńone wcześniej moczone....Twoje ciasto wygląda obłednie, smakuje pewnie równie dobrze, mnie kosztuje ono już w tym momencie około 450 zł...
Bardzo mi przykro. :( Ja używam Unolda.
Usuń