Krem dyniowy z kurkami i jaglanką
Składniki:
Krem:
- 700 g dyni (użyłam hokkaido)
- 2 korzenie pietruszki
- 1/4 selera
- cebula
- 2 łyżki oliwy
- 1,5 litra wody
- sos sojowy
- sól
- kurkuma (ok. łyżeczki)
- 3 ząbki czosnku
Dodatkowo:
- 200 g kurek
- sól
- pieprz
- majeranek (ok. dwóch łyżeczek)
- duuuużo zielonej pietruchy
- ugotowana jaglanka (u mnie dwa woreczki)
Dynię patroszymy, kroimy (użyłam hokkaido, którą można jeść razem ze skórką). Pietruchę, cebulę i selera obieramy, a następnie kroimy w grubsza kostkę. Warzywa podsmażamy na oliwie, po czym zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Całość blendujemy z czosnkiem i przyprawami.
Kurki myjemy, kroimy, podsmażamy na oliwie ze szczyptą soli, pieprzem i majerankiem.
Zupę podajemy z ugotowaną jaglanką, "uduszonymi" kurkami i duuużą ilością natki pietruchy. Smacznego!
rewelacyjny krem!
OdpowiedzUsuń