Kategorie

poniedziałek, 14 września 2015

Krem dyniowy z kurkami i jaglanką

Krem, który walczył z Naszym przeziębieniem. Dla Małeckiej w wersji bezkurkowej, dla nas - zestaw full wypas. Połączenie gorącej zupy, dyni, jaglanki, wywaru z pietruchy, kurkumy, czosnku, majeranku i natki szybko postawi Nas na nogi. Każdy z tych składników pomaga w walce z choróbskiem. Combo idealne dla Smarkacza i/lub Kaszloka. ;) Oczywiście nie musicie być chorzy, żeby ukręcić ten krem. Jest nie tylko zdrowy, ale i (przede wszystkim!) smaczny. ;) 



Krem dyniowy z kurkami i jaglanką





Składniki:

Krem:
  • 700 g dyni (użyłam hokkaido)
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1/4 selera
  • cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 litra wody
  • sos sojowy
  • sól
  • kurkuma (ok. łyżeczki)
  • 3 ząbki czosnku
Dodatkowo:
  • 200 g kurek
  • sól
  • pieprz
  • majeranek (ok. dwóch łyżeczek)
  • duuuużo zielonej pietruchy
  • ugotowana jaglanka (u mnie dwa woreczki)
Do roboty!

Dynię patroszymy, kroimy (użyłam hokkaido, którą można jeść razem ze skórką). Pietruchę, cebulę i selera obieramy, a następnie kroimy w grubsza kostkę. Warzywa podsmażamy na oliwie, po czym zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Całość blendujemy z czosnkiem i przyprawami.

Kurki myjemy, kroimy, podsmażamy na oliwie ze szczyptą soli, pieprzem i majerankiem. 

Zupę podajemy z ugotowaną jaglanką, "uduszonymi" kurkami i duuużą ilością natki pietruchy. Smacznego!

1 komentarz: