Wegańska Nutella bez cukru
Składniki:
- 180 g orzechów laskowych
- 150 g gorzkiej czekolady bez cukru (lub takie o zawartosci min. 70% kakao)
- 1/2 szklanki daktyli bez pestek namoczonych w 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 5 łyżek oleju słonecznikowego/rzepakowego lub innego płynnego
- 3 łyżki syropu z agawy, miodu lub innego płynnego słodzidła
- ew. kilka łyżek mleka roślinnego o neutralnym smaku (np. sojowego lub z nerkowców)
Zawartość słoika wyszła bardzo ciemna, jednak postanowiłam opublikować to zdjęcie, żebyście zobaczyli jak cudnie się rozsmarowywuje. ;) |
Orzechy prażymy na suchej patelni. Gorące przekładamy na ściereczkę lub ręcznik, który zawiązujemy. Takim zawiniątkiem kilka razy "rąbiemy" o blat (można się odstresować ;). Po kilku uderzeniach, skórki powinny oddzielić się od orzechów. "Nagie" orzechy przekładamy do blendera kielichowego. Czekolade roztpiamy w kąpieli wodnej. Wlewamy do orzechów. To samo robimy z daktylami i mlekiem w którym się moczyły. Dodajemy olej, słodzidło i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby "podlewamy" kilkoma dodatkowymi łyżkami mleka rośłinnego. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Ta konsystencja <3 Dużo lepsza niż klasyk ;)
OdpowiedzUsuńnie ma to jak domowe smarowidła :) i choć nutelli nie lubiłam to taką bym z apetytem zjadła :D
OdpowiedzUsuńtakie domowe wyroby są najlepsze i mamy pewność, że nie ma w nich tony chemii :)
OdpowiedzUsuńMusze koniecznie spróbować <3 wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńMusze koniecznie spróbować <3 wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuń