Kategorie

czwartek, 6 sierpnia 2015

Wegańska Nutella bez cukru

 Cudowności, kochani! Pachnąca orzechami, słodka, czekoladowa, aromatyczna nie-Nutella! Bez cukru i mleka. Rozsmarowywuje się wspaniale. Idealna do naleśników, lodów, ciast i kanapek. Czyli do wszystkiego, do czego używa się popularnego orzechowo-czekoladowego kremu. ;) Jest trochę bardziej orzechowa od oryginału. Jeśli będzie Wam to przeszkadzało, dodajcie mniej orzechów, lub więcej czekolady. Mi te proporcje zdecydowanie odpowiadają. Z przepisu wychodzi duży słoik smarowidła (dwa razy większy od tego na zdjęciach). Duuużo przyjemności. ;) Bardzo polecam!

Wegańska Nutella bez cukru


Składniki:
  • 180 g orzechów laskowych
  • 150 g gorzkiej czekolady bez cukru (lub takie o zawartosci min. 70% kakao)
  • 1/2 szklanki daktyli bez pestek namoczonych w 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego/rzepakowego lub innego płynnego
  • 3 łyżki syropu z agawy, miodu lub innego płynnego słodzidła
  • ew. kilka łyżek mleka roślinnego o neutralnym smaku (np. sojowego lub z nerkowców


Zawartość słoika wyszła bardzo ciemna, jednak postanowiłam opublikować to zdjęcie, żebyście zobaczyli jak cudnie się rozsmarowywuje. ;)


Do roboty!

Orzechy prażymy na suchej patelni. Gorące przekładamy na ściereczkę lub ręcznik, który zawiązujemy. Takim zawiniątkiem kilka razy "rąbiemy" o blat (można się odstresować ;). Po kilku uderzeniach, skórki powinny oddzielić się od orzechów. "Nagie" orzechy przekładamy do blendera kielichowego. Czekolade roztpiamy w kąpieli wodnej. Wlewamy do orzechów. To samo robimy z daktylami i mlekiem w którym się moczyły. Dodajemy olej, słodzidło i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby "podlewamy" kilkoma dodatkowymi łyżkami mleka rośłinnego. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Ta konsystencja <3 Dużo lepsza niż klasyk ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ma to jak domowe smarowidła :) i choć nutelli nie lubiłam to taką bym z apetytem zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  3. takie domowe wyroby są najlepsze i mamy pewność, że nie ma w nich tony chemii :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musze koniecznie spróbować <3 wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Musze koniecznie spróbować <3 wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń