Kategorie

piątek, 7 sierpnia 2015

Wegańska lodowa kawa mrożona bez cukru

Po prawie trzech latach karmienia piersią zamarzyła mi się kawa mrożona. Małecka niemowlęciem już nie jest, więc postanowiłam zgrzeszyć. Sama nie wiem, czy to jeszcze jest kawa, czy już lody. Gęsta, do picia przez grubą słomkę lub wyjadania łyżką. Niesamowicie aromatyczna, słodka z delikatnym karmelowo-daktylowym posmakiem. Taka o jakiej marzyłam. Róbcie, póki trwają Akcje Azjatyckie i możecie dorwać mleko kokosowe w rozsądnej cenie (Lidl i Biedronka ;). Bo z kokosowej śmietany nie można zrezygnować! ;)

P.S. Kawa-nie-kawa jest bardzo sycąca. Resztę, której nie dopiliśmy (oczywiście bez śmietany), zamroziłam. Będą lody! ;)

Wegańska lodowa kawa mrożona bez cukru



Składniki:


  • 3 spore łyżki kawy zaparzonej w 1/2 szklanki wrzątku
  • 2 szklanki mrożonych plasterków bananów (ok. 4 średnie sztuki)
  • 1,5 szklanki suszonych daktyli bez pestek
  • 1 - 1,5 szklanki mleka laskowego
  • gęsta część z jednej puszki mleka kokosowego schłodzonego przez noc w lodówce + łyżka ksylitolu
  • 4 kostki gorzkiej czekolady bez cukru (lub wysokoprocentowej z cukrem ;) ) + 4 łyżki mleka roślinnego

Do roboty!

Kawę zalewamy wrzątkiem, odstawiamy do wystudzenia. Mleko kokosowe ubijamy z ksylitolem do uzyskania bitej śmietany. Czekoladę i mleko roztapiamy w garnku/mikrofali/kąpieli wodnej. Zamrożone banany, daktyle, mleko laskowe i odcedzoną, zimną kawę blendujemy. Mase wlewamy do szklanek, dekorujemy kokosowa śmietaną i sosem czekoladowym. Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Ożeż Ty! To kiedy zapraszasz na kawkę? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. napiłabym się dziś takiej mrożonej kawy - wygląda po prostu obłędnie! idealna <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Przydałaby mi się teraz taka kawa :-D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak nie pije kawy tak ta z chęcią bym skosztowala ☺

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda jak z jakiejś dobrej kawiarni :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Serwis ekspresów Bydgoszcz zapewnia profesjonalne usługi naprawy i konserwacji ekspresów do kawy. Doświadczeni technicy szybko diagnozują i naprawiają usterki, dbając o to, aby urządzenia działały bez zarzutu. Regularne serwisy i przeglądy techniczne gwarantują długą żywotność ekspresów i doskonałą jakość parzonej kawy.

    OdpowiedzUsuń