Kategorie

poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Ciecierzyca w świeżych ziołach

Gorąco, cudownie! Byłoby jeszcze cudowniej, gdybym nie miała poparzonych pleców. ;) Jestem czerwona jak pomidor (oprócz białej łaty na nodze - wytarłam sobie rękę w udo, po wysmarowaniu Małeckiej 50-tką. blondynizm level max). Widmo schodzącej skóry jest równie przerażające co ból przy próbie ubrania stanika. Jedno jest pewne - już zawsze będę używała kremu z filtrem. Nie ma tego złego... :) 
Dzisiaj mam dla Was przepis na ciecierzycę w ziołach, o której kompletnie zapomniałam. Jeśli lubicie cieciorkę, to wydanie na pewno też pokochacie. :) 

Ciecierzyca w świeżych ziołach



Składniki:
  • 300g suchej ciecierzycy
  • spora garść świeżej bazylii
  • listki z 10 gałązek tymianku
  • 8 liści szałwii
  • 1/3 łyżeczki chilli
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • sól
  • dwie łyżki sosu sojowego
  • oliwa





Do roboty!

Ciecierzycę moczymy przez całą noc. Na drugi dzień gotujemy w osolonej wodzie (ja gotuję w tej w której się moczyła) do miękkości. Zioła siekamy. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie, dodajemy cieciorkę i reszte przypraw. Smażymy ok. 10 minut na małym ogniu. Smacznego!




2 komentarze:

  1. Aromat swiezych ziol jest niezastapiony!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo smaczne i aromatyczne, idealne w swojej prostocie :)

    OdpowiedzUsuń